Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre10 februarie 2022

Sulfoxaflor: angajamentul Comisiei de a proteja polenizatorii de pesticidele nocive

Comisia solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor.

Sulfoxaflor

În cadrul angajamentelor pe care și le-a asumat în legătură cu strategia  „De la fermă la consumator ” și cu „Strategia privind biodiversitatea”, Comisia solicită încă o dată statelor membre să îi susțină propunerea, care urmărește limitarea utilizării pesticidului sulfoxaflor în serele permanente, în scopul protejării polenizatorilor.

De un an, Comisia poartă discuții cu statele membre pe acest subiect, dat fiind impactul potențial negativ al acestei substanțe asupra albinelor. Propunerea Comisiei, o urmare firească a angajamentului său de a proteja polenizatorii de pesticide care le sunt dăunătoare, a fost prezentată în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, însă nu s-a obținut încă majoritatea calificată necesară.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat : „Concluziile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară arată că utilizarea sulfoxaflorului în exterior se poate dovedi nocivă pentru bondari și albinele solitare. Este responsabilitatea noastră și totodată de maximă importanță să protejăm polenizatorii și biodiversitatea pentru generațiile de astăzi și cele de mâine. Sper că statele membre se vor alătura acestei propuneri. Vom sesiza în curând comitetul de apel.

Comisia va prezenta propunerea comitetului de apel pentru a face presiuni în favoarea unei poziții de protejare a polenizatorilor.

Detalii

Data publicării
10 februarie 2022

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume
Stefan De Keersmaecker
E-mail
stefan [dot] de-keersmaeckeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 84680

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
E-mail
anna [dot] wartbergeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 82054