Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre10 iunie 20221 min de lectură

Sondajul Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro indică un sprijin larg față de moneda comună în statele membre care nu au adoptat-o încă

Astăzi, 10 iunie, Comisia a publicat sondajul său anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, desfășurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în România și alte 6 state membre.

EBEuro

Astăzi, 10 iunie, Comisia a publicat sondajul său anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, desfășurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Noul sondaj arată că există un sprijin larg față de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro. Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) și Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele țări) și Suedia (45 %). Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55 %). Totuși, 56 % dintre respondenți consideră că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetățenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creștere: 53 % dintre respondenți se simt informați cu privire la euro, față de 51 % anul trecut și 44 % în 2015.

Sondajul complet Eurobarometru Flash este disponibil aici.

Detalii

Data publicării
10 iunie 2022

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
E-mail
veerle [dot] nuytsatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 96302

Andrea Masini

Nume
Andrea Masini
E-mail
andrea [dot] masiniatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 91519