Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre2 decembrie 20221 min de lectură

România și Grecia vor primi finanțări substanțiale din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură pentru perioada 2021-2027

Comisia a adoptat programele Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) pentru România și Grecia.

BlackSea

Fondurile alocate României însumează 232 milioane EUR pentru următorii șase ani, din care contribuția UE reprezintă 162,4 milioane EUR.  

Fondurile alocate Greciei, pentru această perioadă de șase ani, însumează 519,6 milioane EUR, din care contribuția UE reprezintă 363,7 milioane EUR.

Alocările programelor vor fi dedicate în principal pescăriilor sustenabile, acvaculturii și prelucrării durabile, precum și economiei albastre durabile în regiunile de coastă și consolidării guvernanței internaționale a oceanelor.  

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Sunt încântat să anunț adoptarea programelor FEAMPA pentru Grecia și România, care vor sprijini investiții durabile în acvacultură și pescuit, accelerând tranziția verde și digitală a sectorului. Programele vor contribui, de asemenea, la protejarea și refacerea mediului marin din Grecia și, respectiv, la consolidarea politicii de conservare în Marea Neagră.

În România, programul va sprijini, printre altele: investiții pentru respectarea obligației de debarcare și modernizarea infrastructurii de pescuit; eficiența energetică și decarbonizarea pescuitului și acvaculturii; sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiții în proiecte de acvacultură durabilă; precum și diverse acțiuni care contribuie la obiective de conservare.

În Grecia, mai mult de jumătate din alocările programului vor fi dedicate pescăriilor sustenabile, iar sume importante vor fi, de asemenea, investite în acvacultura durabilă. Tranziția digitală a sectoarelor pescuitului, acvaculturii și prelucrării din Grecia este un alt domeniu-cheie al programului. De asemenea, se va acorda sprijin financiar pentru realizarea de planuri de gestionare pentru zonele marine protejate și pentru combaterea deșeurilor marine. 

Mai multe informații sunt disponibile aici și aici.

Detalii

Data publicării
2 decembrie 2022

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
E-mail
adalbert [dot] jahnzatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 2 295 31 56

Daniela Stoycheva

Nume
Daniela Stoycheva
E-mail
daniela [dot] stoychevaatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 53664