Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă19 octombrie 20236 min de lectură

Ridicarea din umeri ca răspuns | via EUvsDisinfo

Ridicarea din umeri ca răspuns

Atacurile împotriva infrastructurii critice a UE au dat frâu liber inventivității susținătorilor Kremlinului, iar propagandiștii lipsiți de remușcări nu lasă în pace nicio tragedie umană.

Săptămâna trecută, autoritățile finlandeze au raportat că Balticconnector, un gazoduct care conectează Finlanda și Estonia, a fost avariat, cauza probabilă fiind o „activitate externă”. În legătură cu acest incident, pe lângă relatările faptice, ecosistemul pro-Kremlin a început să disemineze o serie de discursuri similare cu cele utilizate anterior în legătură cu exploziile conductelor Nord Stream.

Atacurile Hamas împotriva Israelului continuă să suscite interes în cercurile dezinformării pro-Kremlin, iar dezinformatorii încearcă să exploateze suferința umană asociind discursurile lor false cu evenimentele tragice care se petrec.

Pe lângă evenimentele din Orientul Mijlociu, manipulatorii informațiilor nu au pierdut timpul și au profitat de cel mai recent atac terorist din Bruxelles, în care doi cetățeni suedezi și-au pierdut viața.

Abordări rupte de realitate în legătură cu Balticconnector

Principalele discursuri apărute în sfera informațională pro-Kremlin în legătură cu incidentul Balticconnector au inclus perspectiva conspiraționistă potrivit căreia SUA au de câștigat de pe urma avarierii gazoductului – un discurs menit să divizeze aliații, promovat în continuu și în cazul incidentelor Nord Stream.

A existat și o perspectivă mai paranoică, potrivit căreia incidentul cu gazoductul ar fi fost planificat de mult timp și a vizat scoaterea navelor rusești din Marea Baltică și tăierea căilor maritime de comunicare cu exclava rusească Kaliningrad.

Discursurile false au inclus și o perspectivă cinică și ruptă de realitate, potrivit căreia nu SUA, ci Finlanda ar fi principalul beneficiar, întrucât finlandezii pot păstra pentru ei tot gazul natural. Logica din spatele acestei afirmații rămâne un mister.

De asemenea, unii membri ai ecosistemului pro-Kremlin au ridiculizat incidentul și au pozat în victime – o binecunoscută stratagemă de autovictimizare pro-Kremlin.

V-ar deranja să înghețați în iarna aceasta?

Canalele mediatice pro-Kremlin nu au întârziat nici să disemineze mesaje care insinuau că Finlanda și Uniunea Europeană vor îngheța în iarna care vine, deoarece nu mai există securitate energetică în UE din cauza lipsei importurilor de gaze naturale rusești.

Toate aceste lamentări gălăgioase pro-Kremlin au loc însă în contextul în care avarierea Balticconnector nu a afectat securitatea energetică a Finlandei, o țară în care importurile de gaze naturale au doar un rol minor. De asemenea, nu este surprinzător că acest discurs pro-Kremlin sună cunoscut, deoarece provine direct din manualul de dezinformare cu privire la energie.

Frecventarea teroriștilor

Așa cum cititorii noștri știu prea bine, Rusia nu este străină de suferința umană, profitând de aceasta mai ales pentru a-și promova propriile interese.

Am asistat la o nouă activare a discursului fals potrivit căruia ajutorul militar acordat de Occident Ucrainei sau, într-o altă versiune, armamentul NATO în general, ar ajunge pe mâini greșite, fie că vorbim aici despre piețele negre sau protestele din Paris, fie că ar fi folosite de teroriștii Hamas.

Cea mai recentă manifestare a acestui discurs fals pro-Kremlin a apărut curând după atacul terorist din Bruxelles împotriva cetățenilor suedezi, care a avut loc pe 16 octombrie. De data aceasta, discursul a asociat arma folosită de atacator cu NATO și SUA. Mai multe conturi au promovat ușoare variațiuni ale acestui discurs pe X (fostul Twitter) în limbile englezăarabăcehăportugheză și rusă.

Asocierea sau afilierea subconștientă între o faptă oribilă și o persoană sau o organizație este o tactică veche din setul de instrumente al manipulatorilor, pe care protagoniștii pro-Kremlin și alți adversari din acest spațiu nu se feresc să o utilizeze, oricât de reprobabilă ar fi.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo din această săptămână:

Detalii

Data publicării
19 octombrie 2023