Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre3 noiembrie 20223 min de lectură

Reconstrucția Ucrainei: Comisarul Simson a vizitat Ucraina pentru a intensifica sprijinul destinat sistemului energetic al Ucrainei

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a vizitat Ucraina la 1 noiembrie pentru a discuta cu privire la sprijinul concret care poate fi acordat imediat pentru sectorul său energetic puternic afectat.

KadriSimson

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a vizitat Ucraina la 1 noiembrie pentru a discuta cu președintele Volodîmîr Zelenski, ministrul energiei, German Galușcenko și parteneri internaționali cu privire la sprijinul concret care poate fi acordat imediat pentru sectorul său energetic puternic afectat. Atacarea persistentă și deliberată de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene din ultimele săptămâni și luni a avariat peste 30 % din sistemul energetic al țării.

UE, împreună cu statele membre și cu întreprinderi private, a furnizat Ucrainei echipamente energetice de urgență în valoare de milioane de euro, însă, în contextul escaladării atacurilor din partea Rusiei, nivelul sprijinului trebuie intensificat. Pe lângă echipamentele necesare, prin intermediul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina pe care Comisia l-a instituit împreună cu Comunitatea Energiei, s-au pus la dispoziție 25,5 milioane EUR pentru a acoperi nevoile cele mai urgente. În zilele următoare, Comisia, Ministerul Energiei din Ucraina și Comunitatea Energiei vor lansa împreună o campanie specifică menită să mobilizeze un sprijin suplimentar din partea sectorului privat.

Această vizită a avut loc cu puțin timp înaintea sezonului de iarnă și la mai puțin de o săptămână după ce Comisia Europeană și președinția G7 au solicitat instituirea unui „plan Marshall pentru Ucraina” la nivel internațional, care ar deschide calea pentru reconstrucția imediată și durabilă a țării.

La Kiev, comisarul Kadri Simson s-a întâlnit cu președintele Volodîmîr Zelenski pentru a discuta cele mai recente evoluții și modul în care UE poate conduce eforturile internaționale de reparare și reconstrucție a infrastructurii energetice ucrainene. De asemenea, comisarul a participat la prima reuniune a Consiliului consultativ internațional în materie de energie pentru Ucraina (IEAC4U), un nou forum anunțat de ministrul German Galușcenko la reuniunea miniștrilor energiei din UE care a avut loc la Praga la jumătatea lunii octombrie. IEAC4U va facilita coordonarea eforturilor tuturor țărilor participante și va oferi asistență tehnică pentru a corela nevoile Ucrainei cu donațiile potențiale.

Vizita a oferit, de asemenea, comisarului Kadri Simson ocazia de a coprezida Dialogul la nivel înalt în domeniul energiei UE-Ucraina cu ministrul energiei, dialog în cadrul căruia s-au discutat nevoile imediate ale sistemului energetic și situația privind securitatea aprovizionării în Ucraina, precum și reconstrucția și decarbonizarea sistemului său energetic. În cadrul reuniunii, comisarul a anunțat că s-au alocat 13 milioane EUR pentru refacerea laboratoarelor deteriorate de ocupanții ruși din cadrul sitului nuclear de la Cernobîl și că UE intenționează să canalizeze, prin intermediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, o sumă suplimentară de 3,5 milioane EUR pentru a sprijini Ucraina în acest sector. 

Comisarul s-a întâlnit, de asemenea, cu membrii parlamentului ucrainean, Rada Supremă, și a purtat discuții cu Ukrenergo și cu alte companii energetice ucrainene.

Context

De la izbucnirea războiului nejustificat purtat de Rusia, UE a sprijinit sectorul energetic ucrainean prin diferite canale și mijloace. Prin ENTSO-E, UE a permis sincronizarea de urgență a rețelelor electrice ucrainene și moldovene cu cea continentală, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic. Pentru a răspunde celor mai urgente nevoi în materie de reparații, Comisia a promovat crearea Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina împreună cu Secretariatul Comunității Energiei.

În cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, Comisia a facilitat numeroase transporturi de echipamente energetice vitale, de la generatoare până la transformatoare și cabluri, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență. În plus, din rezervele UE s-au furnizat contramăsuri și echipamente de combatere a amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare în valoare de peste 40 de milioane EUR. Comisia a sprijinit, de asemenea, cu 7,7 milioane EUR Centrul Tehnic Științific de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

 

Informații suplimentare

Solidaritatea UE cu Ucraina

Declarația președintei Ursula von der Leyen la conferința de presă comună cu cancelarul Olaf Scholz și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, cu ocazia Conferinței internaționale a experților privind reconstrucția Ucrainei

Detalii

Data publicării
3 noiembrie 2022

Date de contact

Balazs UJVARI

Nume
Balazs UJVARI
E-mail
balazs [dot] ujvariatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 45 78

Tim McPHIE

Nume
Tim McPHIE
E-mail
tim [dot] mcphieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 2 295 86 02

Giulia BEDINI

Nume
Giulia BEDINI
E-mail
Giulia [dot] BEDINIatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 86 61