Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre26 iunie 20241 min de lectură

Raportul de convergență evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția aderării la zona euro

Raportul de convergență evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcția aderării la zona euro.

zona euro

Comisia Europeană a publicat astăzi, 26 iunie, raportul său de convergență, în care evaluează progresele realizate de Bulgaria, de Cehia, de Ungaria, de Polonia, de România și de Suedia în direcția aderării la zona euro. Raportul evidențiază rezultate mixte. Niciunul dintre aceste state membre nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru a adera la zona euro.

Raportul de convergență este utilizat de Comisie pentru a formula o recomandare adresată Consiliului UE cu privire la adoptarea monedei euro de către un stat membru. Acest raport este separat de raportul de convergență al Băncii Centrale Europene, dar este publicat împreună cu acesta.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind percepția monedei euro, publicat astăzi, majoritatea cetățenilor (59 %) din statele membre din afara zonei euro consideră că moneda comună a avut un impact pozitiv asupra statelor membre care au adoptat-o. Majoritatea (53 %) consideră, de asemenea, că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor și pentru ei înșiși (56 %). 57 % dintre respondenți sprijină introducerea monedei euro în țara lor.

Un comunicat de presă și un document cu întrebări și răspunsuri pe această temă sunt disponibile online.

Detalii

Data publicării
26 iunie 2024

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
Număr de telefon
+32 229 96302

Marajke Slomka

Nume
Marajke Slomka
Număr de telefon
+32 229 82613