Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre16 februarie 20226 min de lectură

În perspectiva summitului UE-UA, autoritățile africane de reglementare în domeniul medicamentelor primesc o finanțare suplimentară în valoare de peste 100 de milioane EUR

În perspectiva summitului UE-UA, autoritățile africane de reglementare în domeniul medicamentelor primesc o finanțare suplimentară în valoare de peste 100 de milioane EUR din partea Echipei Europa și a Fundației Bill & Melinda Gates

EUUA

Într-un gest de susținere fermă a eforturilor Agenției pentru Dezvoltare a Uniunii Africane - NEPAD (AUDA NEPAD) de a consolida activitatea autorităților de reglementare în domeniul medicamentelor și de a îmbunătăți securitatea sanitară pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și statele membre ale UE Belgia, Franța și Germania – împreună cu Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF) vor mobiliza peste 100 de milioane EUR în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și alte inițiative africane în materie de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Acest sprijin pentru consolidarea capacității de reglementare va îmbunătăți securitatea sanitară în Africa, în special prin extinderea producției locale de medicamente, vaccinuri și alte instrumente medicale de calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile.

Angajamentele anunțate astăzi vor sprijini primele etape ale Agenției Africane pentru Medicamente, care va funcționa la nivel continental, și dezvoltarea în continuare a capacității africane de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Prin această finanțare se dorește încurajarea colaborării și a schimburilor de expertiză tehnică între EMA și AMA și sprijinirea mai multor autorități naționale africane de reglementare în vederea îndeplinirii cerințelor minime impuse de OMS în ceea ce privește supravegherea reglementară eficace pentru producția locală de vaccinuri de calitate.

Cooperarea cu Uniunea Africană, precum și cu organizațiile naționale și regionale în vederea consolidării autorităților africane de reglementare în domeniul medicamentelor constituie un pilon esențial al inițiativei Echipei Europa privind producerea de vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale și accesul la acestea în Africa (MAV+). În acest context, Uniunea Europeană va sprijini AMA printr-un pachet cuprinzător de acțiuni de consolidare a capacității, alături de inițiative regionale și naționale de consolidare a capacității de reglementare în țări precum Rwanda, Africa de Sud, Ghana și Senegal, derulate împreună cu Franța, Germania și Belgia.

La rândul său, fundația Bill & Melinda Gates oferă finanțare AMA, comunităților economice regionale și anumitor autorități naționale de reglementare, precum și anumitor parteneri tehnici. Aceste angajamente vor sprijini măsuri de îmbunătățire a peisajului de reglementare din Africa prin promovarea unor practici bazate pe încredere, a punerii în comun a expertizei științifice și a unor procese mai eficiente și mai eficace.

Acest anunț are loc cu puțin timp înainte de cel de Al șaselea summit UE-UA, în cadrul căruia Uniunea Europeană și Uniunea Africană vor discuta în special despre eforturile comune de atenuare a efectelor pandemiei de COVID-19 asupra sănătății publice și de asigurare a unei asistențe medicale mai bune în viitor; se va discuta, de asemenea, despre consolidarea parteneriatului pentru creșterea gradului de pregătire și a răspunsului în materie de sănătate.

Dr. Ibrahim Assane Mayaki, director general al AUDA-NEPAD, a declarat: „Africa a realizat o etapă importantă prin instituirea Agenției Africane pentru Medicamente ca organism continental ce va colabora cu comunitățile economice regionale și cu statele membre pentru a consolida cadrul de reglementare a produselor medicale. Este o etapă oportună, având în vedere nevoia urgentă ca cererea de produse medicale de calitate, sigure și eficace pentru populație să fie satisfăcută pe continentul nostru. Lecțiile învățate în timpul pandemiei de COVID-19 ne-au arătat că putem asigura securitatea sanitară a continentului numai dacă vom putea produce 60 % din cererea totală de vaccinuri în Africa până în 2040. Așteptăm cu interes parteneriatul cu UE, Franța, Germania, Belgia, BMGF și cu alte entități pentru a promova această aspirație continentală.”

Jutta Urpilainen, comisara europeană pentru parteneriate internaționale, a declarat: „Comisia Europeană este onorată să sprijine Africa în promovarea aspirațiilor sale de securitate sanitară continentală și de autonomie farmaceutică prin inițiativa sa globală privind fabricarea produselor farmaceutice și accesul la acestea. Ca partener-cheie, Agenția Africană pentru Medicamente va avea un rol esențial în protejarea și promovarea sănătății publice în Africa, asigurând faptul că vaccinurile și medicamentele fabricate la nivel local sunt sigure, eficace și de înaltă calitate.”

Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:„Solidaritatea și cooperarea la nivel mondial sunt principiile pe baza cărora ar trebui să construim cadrul mondial de sănătate și după pandemia de COVID-19. Știm că fără aceste principii nu vom depăși pandemia. Consolidarea sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale continentului african se află în centrul activității noastre. Agenția Europeană pentru Medicamente, în calitate de autoritate de reglementare de renume mondial, în parteneriat cu autoritățile africane de reglementare în domeniul medicamentelor, construiește un viitor durabil.”

Melinda French Gates, copreședintă a Fundației Bill & Melinda Gates, a declarat: „Fiecare persoană are dreptul la vaccinuri și tratamente medicale care să fie în mod garantat sigure și eficace. Prin acest efort important, se va asigura un acces echitabil unui număr din ce în ce mai mare de persoane la inovații medicale de calitate, cu potențial de a salva vieți, în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ele.”

Emer Cooke, directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente, a declarat: „Crearea Agenției Africane pentru Medicamente este un jalon cu adevărat important în parcursul continentului către un sistem de reglementare consolidat. Sprijinul anunțat de Comisia Europeană le va permite Agenției Europene pentru Medicamente și rețelei de autorități naționale de reglementare din Europa să își consolideze angajamentul și să își sprijine omologii din Africa în eforturile acestora de a transforma AMA în realitate. Cu o experiență de peste 25 de ani în sprijinirea rețelei europene de reglementare a medicamentelor, așteptăm cu interes să contribuim la eforturile naționale, regionale și continentale de promovare a sănătății publice în Africa.”

Meryame Kitir, ministra belgiană a cooperării pentru dezvoltare și a politicii pentru marile orașe, a declarat: „Împreună cu Echipa Europa, Belgia colaborează cu partenerii săi din Senegal și Rwanda, în special cu autoritățile de reglementare ale acestora, astfel încât să construiască un mediu de reglementare solid și fiabil pentru o supraveghere eficace, printre altele în ceea ce privește producția de vaccinuri. Încurajăm astfel coordonarea, armonizarea și încrederea reciprocă între autoritățile de reglementare și salutăm spiritul de lider al Uniunii Africane, al Comisiei UA, al Centrului African de Prevenire și Control al Bolilor (CDC Africa) și al Agenției Africane pentru Medicamente în această privință. Acesta este un pas important în direcția facilitării echității structurale în ceea ce privește accesul la produse de sănătate de calitate.”

Stéphanie Seydoux, ambasadoarea Franței pentru sănătate mondială, a declarat: „Împreună cu Echipa Europa, Franța sprijină consolidarea agențiilor de reglementare în domeniul sănătății din Africa și, astfel, sprijină suveranitatea în materie de sănătate și dezvoltarea producției locale de vaccinuri, tratamente și alte produse medicale. Franța a alocat deja 7,5 milioane EUR pentru consolidarea agențiilor de reglementare în perioada 2022-2025, cu accent pe Africa de Vest și Africa Centrală.”

Svenja Schulze, ministra federală a cooperării economice și dezvoltării din Germania, a declarat: „Autoritățile de reglementare joacă un rol esențial în producerea și achiziționarea vaccinurilor. Acestea garantează că vaccinurile sunt sigure și eficace, aspect esențial pentru încrederea cetățenilor în campania de imunizare împotriva COVID-19, care, în sfârșit, se intensifică în Africa. Mă bucur că, în cadrul Echipei Europa, suntem în măsură să sprijinim această inițiativă importantă, în special în țările partenere Africa de Sud și Ghana.”

Detalii

Data publicării
16 februarie 2022

Date de contact

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Nume
Ana PISONERO-HERNANDEZ
E-mail
ana [dot] pisonero-hernandezatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 43 20

Gesine KNOLLE

Nume
Gesine KNOLLE
E-mail
gesine [dot] knolleatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 43 23