Direct la conținutul principal
Logoul Comisiei Europene
Reprezentanța în România
Știre28 septembrie 2021

Libertatea și pluralismul mass-mediei: lansarea proiectului de monitorizare a proprietății asupra mass-mediei

Ieri, 27 septembrie, Comisia a lansat instrumentul Euromedia Ownership Monitor, finanțat de UE.

Media freedom

Monitorul, coordonat de Paris Lodron Universitat Salzburg, va furniza o bază de date pentru fiecare țară, care va conține informații privind proprietatea asupra mass-mediei, va evalua în mod sistematic cadrele juridice relevante și va identifica posibilele riscuri în ceea ce privește transparența în materie de proprietate asupra mass-mediei.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Devine din ce în ce mai greu de înțeles cine deține mass-media în UE. Acest lucru nu este acceptabil, deoarece, în democrație, oamenii merită să știe cine le furnizează informații. Acest nou instrument va contribui la înțelegerea pieței mass-mediași va furniza informații pentru viitoarele inițiative politice.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Este vital să se evidențieze și să se combată amenințările la adresa mass-mediei independente, un pilon esențial al democrațiilor noastre. Rămânem hotărâți să prezentăm noi inițiative, cum ar fi legislația privind libertatea mass-mediei, și să sprijinim mai mult proiectele de promovare a transparenței în acest sector.”

Acest nou instrument va sta la baza evaluărilor politice și de reglementare și a inițiativelor dedicate sprijinirii libertății și pluralismului mass-mediei. Va indica cine deține proprietatea asupra mass-mediei, sporind vizibilitatea unor eventuale probleme de concentrare și, prin urmare, contribuind la o mai bună înțelegere a pieței mass-media. Valoarea sprijinului acordat de UE proiectului, care se preconizează că va dura până în septembrie 2022, este de 1 milion de euro. În plus, se va publica o a doua cerere de propuneri în săptămânile următoare.

Beneficiarii acestui proiect-pilot au fost selectați în urma unei cereri de propuneri care vizează părțile interesate ce își desfășoară activitatea în domeniul libertății și pluralismului mass-mediei la nivel european, regional și local. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu în domeniul libertății și pluralismului mass-mediei, astfel cum se subliniază în Planul de acțiune pentru democrația europeană.

Mai multe informații cu privire la această cerere de propuneri și la alte cereri legate de mass-media, fie în desfășurare, fie în pregătire, sunt, de asemenea, disponibile aici. 

Detalii

Data publicării
28 septembrie 2021

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume
Johannes Bahrke
E-mail
johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 58615

Charles Manoury

Nume
Charles Manoury
E-mail
charles [dot] manouryatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 13391