Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre21 august 20231 min de lectură

Incendii: UE mobilizează avioane și echipe de pompieri suplimentare pentru Grecia

Incendii: UE mobilizează avioane și echipe de pompieri suplimentare pentru Grecia. 

CivProA

În contextul în care în regiunea Alexandroupolis-Feres din Grecia au avut loc noi incendii, UE trimite două avioane rescEU de stingere a incendiilor, găzduite de Cipru, și o echipă de pompieri români prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

În total, în prezent în Grecia ar trebui să mai sosească încă 56 de pompieri și 10 vehicule. În plus, o echipă de pompieri la sol trimisă în prealabil de Franța este deja prezentă în Grecia în cadrul planului UE de pregătire pentru sezonul de incendii forestiere.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Grecia s-a confruntat deja, de departe, cu cea mai dificilă lună iulie din 2008 încoace în ceea ce privește incendiile forestiere. Zona arsă este mai mare, iar incendiile sunt mai intense și mai violente, distrugând o suprafață mai mare decât înainte. Incendiul din Alexandroupolis-Feres a distrus deja locuințe și a dus la evacuarea a opt sate. Răspunsul rapid al UE este, din nou, esențial și le mulțumesc Ciprului și României pentru că i-au ajutat pe pompierii greci care acționează deja pe teren.”

Acest ajutor vine în urma răspunsului UE la activarea anterioară a mecanismului de protecție civilă al UE de către Grecia, luna trecută, când au fost mobilizate 9 avioane, 510 pompieri și 117 vehicule. În plus, cartografierea prin satelit realizată de programul Copernicus al UE permite evaluarea daunelor în mai multe zone din regiune.

Comisia rămâne în strânsă legătură cu autoritățile elene prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență și este pregătită să mobilizeze asistență suplimentară, dacă este necesar.

Detalii

Data publicării
21 august 2023

Date de contact

Balazs Ujvari

Nume
Balazs Ujvari
Număr de telefon
+32 2 295 45 78

Daniel Puglisi

Nume
Daniel Puglisi
Număr de telefon
+32 2 296 91 40