Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre1 martie 20232 min de lectură

Forumul european „Startup Village” pune cercetarea și inovarea în slujba comunităților rurale

Ieri, 28 februarie, a avut loc ediția din 2023 a Forumului european „Startup Village”.

Startup Village

Ieri, 28 februarie, la ediția din 2023 a Forumului european „Startup Village”, reprezentanți ai instituțiilor UE, ai rețelelor din teritorii rurale și ai mediului academic s-au reunit la Bruxelles pentru a face schimb de cunoștințe și a defini acțiuni de consolidare a antreprenoriatului inovator în zonele rurale din întreaga UE. Vicepreședinta pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, și comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, le-au adresat discursuri introductive participanților.

Această ediție a Forumului european „Startup Village” s-a concentrat pe identificarea și analizarea elementelor care stimulează inovarea și crearea de întreprinderi noi („start-up-uri”) în zonele rurale. Participanții au discutat despre actualele măsuri de sprijin pentru inovare și crearea de start-up-uri și au propus acțiuni concrete cu privire la modul în care forumul poate fi o punte de legătură cu inițiativele și actorii existenți. S-a discutat, de asemenea, despre experiențele legate de inițiativa „Startup Village”, despre valoarea adăugată a acesteia pentru teritorii și despre instrumentele de sprijin puse la dispoziție, inclusiv cele instituite de Comisie. În cadrul forumului s-a lansat un nou instrument de cartografiere a „Startup Village”, o hartă interactivă care va afișa informații privind satele cu start-up-uri existente și potențiale din Europa, datele fiind încărcate direct de localitățile care doresc să se propună ca sate cu întreprinderi nou-înființate („Startup Villages”).

România

În România, ponderea persoanelor care locuiesc în zonele rurale este mult mai ridicată decât media UE (41,8 % față de 25,9 % în UE, în 2021). Cu toate acestea, potrivit Observatorului rural al UE, lansat recent, rata de ocupare a forței de muncă în rândul populației rurale a scăzut de la 69,4 % în 2019 la 59,6 % în 2021 și este mult mai mică decât media UE pentru zonele rurale (73,6 %). La polul opus, orașele din România reușesc să își crească în mod constant rata de ocupare (de la 64,6 % în 2013 la 76,6 % în 2021).

Cum se poate realiza această stimulare economică în zonele rurale? Cluj-Napoca, din inima Transilvaniei, este un centru de inovare rural-urban care promovează spiritul antreprenorial și colaborează cu rețele europene pentru a activa ecosistemul local de inovare. Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a participat, la Bruxelles, la ediția anuală a Forumului european „Startup Village” pentru a explica modul în care au reușit să pună în aplicare proiecte internaționale, să promoveze creșterea și bunăstarea.

Context

Inițiativa „European Startup Village” face parte din viziunea pe termen lung a UE pentru zonele rurale, identificând acțiuni menite să dezvolte zone și comunități rurale mai puternice, mai conectate, mai reziliente și mai prospere. În conformitate cu Noua agendă europeană de inovare a Comisiei, aceasta se axează pe modul în care cercetarea și inovarea în domeniul tehnologiilor de tip deep-tech pot ajuta teritoriile UE să facă față provocărilor emergente și de lungă durată și să devină locuri pline de oportunități. Forumul este organizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, sprijinind inițiativa prin analize științifice și schimburi de cunoștințe în legătură cu activitățile Observatorului rural și cu setul de instrumente pentru mediul rural.

(Date de contact pentru presă: Johannes Bahrke – Tel.: +32 229 58615; Flore Boutier – Tel.: +32 2 296 60 43)

Detalii

Data publicării
1 martie 2023