Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 aprilie 20243 min de lectură

Elena Mădălina Deaconu ne povestește cum a fost la ediția din 2024 a European Youth Week

Elena Mădălina Deaconu, în vârstă de 25 de ani, a participat pe 12 aprilie în cadrul European Youth Week 2024 (EYW) la Bruxelles.

EYW2024

Acesta este un eveniment organizat de Comisia Europeană o dată la doi ani pentru a sărbători și a promova implicarea, participarea și cetățenia activă a tinerilor în întreaga Europă și în afara acesteia.

Vă invităm, mai jos, să aflați mai multe despre experiența ei în cadrul European Youth Week 2024. 

Elena Madălina Deaconu, 25 de ani, București

Elena Mădălina Deaconu

Cum ai descrie în doar 2-3 fraze expriența trăită la European Youth Week event?

Participarea la European Youth Week a fost o experiență profund educativă și inspirațională, care mi-a oferit o perspectivă valoroasă asupra mecanismelor și politicilor Uniunii Europene. Am avut oportunitatea de a interacționa cu tineri din întreaga Europă, și am împărtășit idei și viziuni despre viitorul nostru comun.

Euroepan Youth Week 2024

Care a fost cea mai interesantă activitate/discuție la care ai luat parte în cadrul evenimentului?

Cea mai interesantă activitate a fost un atelier de brainstorming dedicat identificării soluțiilor inovatoare pentru combaterea schimbărilor climatice susținut în cadrul panelului celor de la DG MARE. Această discuție a fost nu doar instructivă, dar și extrem de motivantă, prin prisma cumulului idei creative care au venit de la tineri din diverse culturi. De asemenea, momentul susțineri prezentării impactului instrumentului financiar RRF pentru România, în plenul Parlamentului European, a fost o experiență extraordinară care a consolidat foarte bine abilitățile mele de public speaking.

Care au fost cele mai importante teme dezbătute în cadrul evenimentului, din perspectiva ta?

Tematicile majore dezbătute au inclus sustenabilitatea, digitalizarea și inclusivitatea socială. Acestea reflectă preocupările curente ale Uniunii Europene și relevanța lor pentru generația tânără, care este cel mai afectată de aceste provocări globale.

teme dezbatute

Ce a reprezentat pentru tine experiența European Youth Week event? Ce impact a avut asupra ta?

Experiența European Youth Week a fost un milestone pentru mine, reprezentând o oportunitate pentru a-mi amplifica vocea și de îmi face auzită viaziunea asupra impactului instrumentului financiar RRF, pentru România. Impactul asupra mea a fost unul de consolidare a conștienței mele civice și a dorinței de a contribui activ la implementarea schimbărilor necesare în societate.

Care consideri că sunt provocările principale cu care se confruntă tinerii europeni?

Principalele provocări cu care se confruntă tinerii europeni includ accesul la piața muncii, impactul crizelor economice și climatice, și nevoia de a se adapta rapid la schimbările tehnologice.

Cu ce mesaj ai plecat de la acest eveniment și consideri că e important să ajungă și la alți tineri? 

Mesajul cu care am plecat de la eveniment și pe care consider important să-l transmit și altor tineri este: „Implicați-vă, fiți activi și folosiți-vă vocea pentru a modela Europa pe care v-o doriți. Schimbarea începe cu noi!”

young generation

Care este lucrul care îți place cel mai mult la Uniunea Europeană?

Cel mai mult îmi place la Uniunea Europeană diversitatea culturală și cum aceasta contribuie la o experiență de învățare continuă și la oportunități de a cunoaște noi perspective și moduri de viață.

Care este cel mai important beneficiu pe care îl ai ca tânăr european?

Cel mai important beneficiu ca tânăr european este libertatea de mișcare. Aceasta îmi permite să studiez, să lucrez și să călătoresc în statele membre, beneficiind de oportunități diverse pentru dezvoltare personală și profesională.

Dacă ar fi să descrii Europa în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Dacă ar fi să descriu Europa în trei cuvinte, acestea ar fi: diversitate, oportunitate, unitate.

Detalii

Data publicării
18 aprilie 2024