Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre5 mai 20202 min de lectură

Dezinformare: Comisia salută raportul intermediar privind codul de bune practici

dezinfo.png
© EU
Comisia salută adoptarea de către Grupul autorităților europene de reglementare a serviciilor mass-media audiovizuale (ERGA) a raportului de monitorizare  privind eficiența codului de bune practici privind dezinformarea  din octombrie 2018.

Raportul respectiv confirmă faptul că, în ciuda neajunsurilor existente, codul a pus bazele unui dialog structurat și are un impact pozitiv în lupta împotriva dezinformării online. Acesta sugerează că ar putea fi necesar un mecanism protector de coreglementare care să asigure acțiuni mai transparente și mai eficace.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: Mă bucur să constat că codul de bune practici și dialogul nostru cu semnatarii acestuia reflectă un impact inițial pozitiv, dar mai sunt încă multe de făcut. Conținutul acestui raport este util pentru redactarea Planului de acțiune pentru democrația europeană, la care lucrăm și care va propune măsuri de combatere a dezinformării și a amenințărilor în continuă schimbare la adresa democrațiilor noastre. Acesta va urmări, printre altele, crearea unei dezbateri politice mai transparente și mai  responsabile în lumea digitală.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Pandemia de coronavirus a demonstrat importanța combaterii dezinformării prin mobilizarea tuturor actorilor relevanți, de la platforme și verificatori veridicității informațiilor (fact-checkers) și până la autoritățile publice. Vom continua să încurajăm cooperarea cu cercetătorii și cu verificatorii independenți ai veridicității informațiilor pentru ca cetățenii europeni să fie pe deplin informați și în siguranță. De asemenea, în acest an vom clarifica rolurile și responsabilitățile platformelor online prin intermediul actului legislativ privind serviciile digitale.”

Comisia va publica în curând un studiu realizat de Valdani, Vicari and Associates (VVA), o firmă de consultanță independentă contractată de Comisie pentru a contribui la evaluarea codului. Aceste rapoarte, viitorul raport al Comisiei privind alegerile europene din 2019, precum și autoevaluările anuale prezentate  de semnatarii codului în octombrie anul trecut, vor contribui la evaluarea cuprinzătoare de către Comisie a Codului.

De asemenea, Comisia anunță că Institutul Universitar European din Florența a fost ales în vederea înființării Observatorului european al mass-mediei digitale în iunie, menit să promoveze cooperarea cu cercetătorii și verificatorii (fact-checkers) independenți.

Vă invităm să consultați o fișă informativă completă privind acțiunile întreprinse împotriva dezinformării în contextul epidemiei de coronavirus.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke — Tel.: + 32 229 58615

Charles Manoury — Tel.: + 32 229 13391

Detalii

Data publicării
5 mai 2020