Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre30 noiembrie 20221 min de lectură

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind răspunderea Rusiei și utilizarea activelor rusești înghețate.

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind răspunderea Rusiei și utilizarea activelor rusești înghețate.

Statement

Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat moarte, devastare și nespus de multă suferință.

Ne amintim cu toții de ororile din Bucea.

În primul rând, Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale îngrozitoare, inclusiv pentru crima sa de agresiune împotriva unui stat suveran.

Din acest motiv, continuând să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unui tribunal specializat, susținut de Organizația Națiunilor Unite, care să investigheze și să urmărească penal crima de agresiune a Rusiei.

Suntem pregătiți să începem să colaborăm cu comunitatea internațională, ca să obținem cel mai larg sprijin internațional posibil pentru acest tribunal specializat.

În al doilea rând, Rusia trebuie să plătească și financiar pentru devastarea provocată. Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru daune și să acopere costurile de reconstrucție a țării.

Și dispunem de mijloacele necesare pentru a obliga Rusia să plătească. Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din averile oligarhilor ruși.

Pe termen scurt, am putea crea, împreună cu partenerii noștri, o structură care să gestioneze aceste fonduri și să le investim. Vom utiliza apoi veniturile pentru Ucraina.

După ridicarea sancțiunilor, aceste fonduri ar trebui utilizate astfel încât Rusia să plătească integral despăgubirile pentru daunele cauzate Ucrainei.

Vom lucra în scopul încheierii unui acord internațional cu partenerii noștri pentru a face posibil acest lucru. Împreună, putem găsi modalități legale de a ne îndeplini acest obiectiv.

Crimele îngrozitoare ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite.

Detalii

Data publicării
30 noiembrie 2022