Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă1 iulie 20241 min de lectură

Comisia transmite către Meta constatări preliminare cu privire la modelul de „plată sau consimțământ” al acesteia

Comisia transmite către Meta constatări preliminare cu privire la modelul de „plată sau consimțământ” al acesteia, în legătură cu încălcarea Regulamentului privind piețele digitale.

Meta

Comisia a informat astăzi, 1 iulie, Meta cu privire la constatările sale preliminare potrivit cărora modelul de publicitate „plată sau consimțământ” al acesteia nu respectă Regulamentul privind piețele digitale (RPD). În opinia preliminară a Comisiei, această alegere binară obligă utilizatorii să își dea consimțământul pentru combinarea datelor lor cu caracter personal și nu le oferă o versiune mai puțin personalizată, dar echivalentă, a rețelelor sociale ale Meta.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Investigația noastră urmărește să asigure contestabilitatea pe piețele unde controlori de acces precum Meta au acumulat datele cu caracter personal ale milioane de cetățeni ai UE de-a lungul multor ani. Opinia noastră preliminară este că modelul de publicitate al Meta nu respectă Regulamentul privind piețele digitale. Dorim să le oferim cetățenilor posibilitatea de a prelua controlul asupra propriilor date și de a alege o experiență mai puțin personalizată în ceea ce privește publicitatea.” 

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Astăzi facem încă un pas important pentru a asigura respectarea deplină a RPD de către Meta. Opinia noastră preliminară este că modelul comercial „plată sau consimțământ” al Meta încalcă RPD. RPD are ca scop să le redea utilizatorilor puterea de a decide modul în care sunt utilizate datele lor și să asigure faptul că întreprinderile inovatoare pot concura pe picior de egalitate cu giganții tehnologici în ceea ce privește accesul la date.”

Prin transmiterea acestor constatări preliminare, Comisia informează Meta cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia compania respectivă încalcă RPD. Acest lucru nu aduce atingere rezultatului investigației. Meta are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare examinând documentele din dosarul de investigație al Comisiei și răspunzând în scris la constatările preliminare ale Comisiei. Comisia își va încheia investigația în termen de 12 luni de la inițierea procedurii la 25 martie 2024.

Mai multe informații se găsesc în comunicatul de presă aferent.

Detalii

Data publicării
1 iulie 2024

Date de contact

Lea Zuber

Nume
Lea Zuber
Număr de telefon
+32 2 295 62 98

Thomas Regnier

Nume
Thomas Regnier
Număr de telefon
+ 32 2 299 10 99

Sara Simonini

Nume
Sara Simonini
Număr de telefon
+32 2 298 33 67