Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă28 iunie 20241 min de lectură

Comisia solicită informații de la piețele online Temu și Shein cu privire la respectarea Regulamentului privind serviciile digitale

Comisia a transmis astăzi, 28 iunie, piețelor online Temu și Shein cereri oficiale de informații în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD).

servicii digitale

Comisia solicită Temu și Shein să furnizeze mai multe informații referitoare la măsurile pe care le-au luat pentru respectarea obligațiilor prevăzute de RSD privind așa-numitul „mecanism de notificare și de acțiune” (care le permite utilizatorilor să notifice produsele ilegale), interfețele online (care ar trebui să fie concepute în așa fel încât să nu inducă în eroare sau să manipuleze utilizatorii prin intermediul așa-numitelor „elemente de design manipulator”), protecția minorilor, transparența sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea din momentul conceperii. 

Această măsură de asigurare a respectării legislației se fundamentează, de asemenea, pe o plângere transmisă Comisiei de organizații ale consumatorilor.

Atât Temu, cât și Shein trebuie să furnizeze informațiile cerute până la data de 12 iulie 2024. Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va aprecia care sunt etapele următoare. Aceasta ar putea implica inițierea procedurilor în temeiul articolului 66 din RSD.

În temeiul articolului 74 alineatul (2) din RSD, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o solicitare de informații. În cazul în care nu primește un răspuns, Comisia poate hotărî să solicite informațiile printr-o decizie. În acest caz, dacă respectivele companii nu răspund în termenul stabilit, s-ar putea impune daune cominatorii.

În urma desemnării lor drept platforme online foarte mari, Temu și Shein fac obiectul supravegherii de către Comisie, inclusiv în ceea ce privește obligațiile generale prevăzute de RSD, care a intrat în vigoare la 17 februarie 2024, și, de asemenea, fac obiectul cererii de informații trimise astăzi. Temu și Shein au la dispoziție patru luni de la desemnare pentru a respecta normele mai stricte prevăzute de RSD, în special obligația de a evalua și de a atenua în mod corespunzător orice riscuri sistemice care decurg din serviciile lor, precum distribuirea de produse nesigure și contrafăcute.

Detalii

Data publicării
28 iunie 2024

Date de contact

Thomas Regnier

Nume
Thomas Regnier
Număr de telefon
+ 32 2 299 10 99

Patricia Poropat

Nume
Patricia Poropat
Număr de telefon
+32 2 298 04 85