Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 octombrie 20231 min de lectură

Comisia salută Memorandumul de înțelegere privind culoarele de solidaritate dintre România și Ucraina

Comisia salută Memorandumul de înțelegere privind culoarele de solidaritate dintre România și Ucraina.

culoarele de solidaritate

Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei care va contribui și mai mult la sporirea capacității culoarelor de solidaritate, având în vedere în special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina în urma agresiunii Rusiei. România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și colaborează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează această cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina.

Comisia sprijină în continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport.

Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, prevăzută de acest memorandum, nu numai că va servi nevoilor imediate de import și de export ale Ucrainei, ci și o va ancora ferm în spațiul transporturilor din UE. Finanțarea este deja disponibilă, din bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a conexiunilor acesteia cu UE.

Detalii

Data publicării
18 octombrie 2023

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
Număr de telefon
+32 2 295 31 56

Deborah Almerge-Ruckert

Nume
Deborah Almerge-Ruckert
Număr de telefon
+32 2 298 79 86