Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă16 mai 20242 min de lectură

Comisia deschide proceduri oficiale împotriva Meta în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, în legătură cu protecția minorilor pe Facebook și pe Instagram

Comisia a inițiat astăzi, 16 mai, proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Meta, furnizorul Facebook și Instagram, să fi încălcat Regulamentul privind serviciile digitale (RSD) în domenii legate de protecția minorilor. 

regulament servicii digitale

Comisia este preocupată de faptul că atât sistemele Facebook, cât și cele ale Instagram, inclusiv algoritmii acestora, ar putea stimula dependențele comportamentale la copii și ar putea crea așa-numitele „efecte de gaură de iepure”. În plus, Comisia este preocupată și de metodele de asigurare a respectării vârstei și de verificare implementate de Meta.

Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: „Astăzi facem încă un pas pentru a asigura siguranța tinerilor utilizatori online. Prin Regulamentul privind serviciile digitale, am stabilit norme care pot proteja minorii atunci când interacționează online. Suntem îngrijorați că Facebook și Instagram ar putea stimula dependența comportamentală și că metodele de verificare a vârstei pe care le-a implementat Meta în cadrul serviciilor sale nu sunt adecvate. Vom efectua acum o investigație aprofundată. Dorim să protejăm sănătatea mintală și fizică a tinerilor.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Deschidem astăzi proceduri oficiale împotriva Meta. Nu suntem convinși că a depus suficiente eforturi pentru a respecta obligațiile prevăzute în RSD pentru a atenua riscurile de efecte negative asupra sănătății fizice și mintale a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook și Instagram. Vom investiga acum în profunzime potențialele efecte de dependență și de «gaură de iepure» ale platformelor, eficacitatea instrumentelor lor de verificare a vârstei și nivelul de confidențialitate acordat minorilor în funcționarea sistemelor de recomandare. Nu precupețim niciun efort pentru a ne proteja copiii.”

Deschiderea procedurilor de astăzi se bazează pe o analiză preliminară a raportului de evaluare a riscurilor transmis de Meta în septembrie 2023, pe răspunsurile Meta la cererile oficiale de informații ale Comisiei (privind protecția minorilor și metodologia de evaluare a riscurilor), pe rapoarte publice, precum și pe analiza proprie a Comisiei.

Comisia a inițiat deja proceduri oficiale împotriva Meta, la 30 aprilie 2024, în legătură atât cu Facebook, cât și cu Instagram, în ceea ce privește publicitatea înșelătoare, conținutul politic, mecanismele de notificare și de acțiune, accesul cercetătorilor la date, precum și indisponibilitatea unui discurs civic în timp real și a unui instrument eficace de monitorizare a alegerilor de către terți înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. 

Puteți găsi mai multe informații în comunicatul de presă aferent.

Detalii

Data publicării
16 mai 2024

Date de contact

Johanna Bernsel

Nume
Johanna Bernsel
Număr de telefon
+ 32 2 298 66 99

Thomas Regnier

Nume
Thomas Regnier
Număr de telefon
+32 2 291 33 91