Dezinformarea nu este o glumă. Cu toții trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica răspândirea ei. Iată câteva sfaturi practice care să vă ajute să o identificați online.
Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi este combaterea dezinformării online, ceea ce face cu atât mai importantă capacitatea de a o identifica și de a nu o mai răspândi.
Dezinformarea este orice informație verificabil falsă sau înșelătoare creată, prezentată și distribuită în scopul câștigului economic sau pentru înșelarea intenționată a publicului. Dar acest lucru nu înseamnă că dezinformarea este întotdeauna „falsă”. Răspândirea unor jumătăți de adevăr, amestecarea informațiilor factuale cu cele fictive sau reutilizarea conținutului într-un alt context sunt practici uzuale, care au ca scop inducerea în eroare a cititorilor.
Dezinformarea poate avea consecințe puternice asupra societății și democrației noastre. Ea poate influența modul în care luăm decizii în context politic și poate pune în pericol protecția mediului, a sănătății, a securității personale și mult mai mult.
Cei care răspândesc dezinformarea folosesc multe trucuri pentru a-și îndeplini obiectivele. Iată șase modalități de a vă ajuta să identificaţi dezinformarea și să opriţi răspândirea ei online:
1. Verificați sursa
Sunteți familiarizați cu portalul de știri care publică informațiile? Aspectul portalului seamănă cu un site web cunoscut, dar nu este totuși ușor diferit? Acest lucru ar putea însemna că sursa este una înșelătoare.
2. Verificați autorul
Dacă un autor sau jurnalist este credibil, ar trebui ca parcursul lor profesional să fie identificabil. De asemenea, ar trebui să poată fi găsite alte articole sau publicații pe care le-au scris. Rețineți că uneori un „expert online” poate să nu fie într-adevăr un expert în domeniul în care pretinde că este. Există o diferență între un specialist și un adept al teoriilor conspirației.
Dacă vedeți că un cont de social media publică de sute de ori pe zi, în special pe Twitter, și la ore suspecte precum 4 dimineața, este posibil ca acel cont să fie un robot. Alte indicii suspecte includ erorile gramaticale și lipsa implicării în conversații reale.
3. Verificați conținutul
Știrea pe care doriți să o redistribuiți este prezentată de canalele mass-media tradiționale, precum ziarele sau canelele de radio şi televiziune? Informațiile prezentate în știre sunt aceleași cu informațiile furnizate de autoritățile și instituțiile publice sau de ONG-uri? Amintiți-vă, mass-media credibile au standarde etice clar definite, iar știrile pe care le prezintă sunt echilibrate, cu surse atribuite și context.
4. Verificați imaginile și videoclipurile
"Să vezi şi să crezi" nu mai este valabil. Uneori, fotografii care nu mai sunt de actualitate pot fi folosite în contexte diferite sau pot fi complet false. Pentru a verifica dacă o imagine este reală, puteți încerca întotdeauna să urmăriți sursa originală sau să folosiți diverse "instrumente de inversare a imaginii online".
Rețineți că metodele de dezinformare sunt în continuă evoluție. Un bun exemplu este reprezentat de clipurile video falsificate de tipul „deepfakes”
5. Observați modul în care știrea/povestea vă face să vă simțiți
Dacă un articol stârnește o mulțime de emoții (negative) în interiorul dvs., întrerupeți-vă o clipă și întrebați-vă: „cineva a dorit intenționat să obțină un astfel de răspuns din partea mea? Cad în această capcană?”
Dezinformarea este deseori concepută pentru a declanșa emoții negative și pentru a eroda încrederea în autoritățile publice și în mass-media profesionale. Dacă se întâmplă asta, este întotdeauna o idee bună să verifici povestea cu o altă sursă - o altă sursă media - și să vezi cum se compară.
6. Raportați
Dacă vi se pare că un cont răspândește dezinformare, raportați-l: pe el sau postarea de pe rețeaua socială. Toate rețelele sociale oferă astfel de instrumente.
Combaterea dezinformării trebuie să fie un efort coordonat care să implice toți actorii relevanți - de la instituții la platforme sociale, mass-media și, de asemenea, dumneavoastră. Suntem cu toții împreună pentru a ne proteja valorile și sistemele democratice din UE.
Detalii
- Data publicării
- 27 ianuarie 2020