Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă27 aprilie 20236 min de lectură

Autoritățile de la Kremlin încearcă să otrăvească mințile tuturor | via EUvsDisinfo

autorităţile de la Kremlin

Propagandiștii de la Kremlin își continuă eforturile neobosite, desfășurate la nivel mondial, de a otrăvi mințile oamenilor prin manipularea faptelor legate de securitatea alimentară sau prin negarea dreptului Ucrainei de a exista ca popor și stat.

Pe 26 aprilie, s-au împlinit 37 de ani de la dezastrul nuclear produs la Cernobîl. La fel ca predecesorii lor sovietici, conducerea și autoritățile rusești din zilele noastre continuă să nege adevărul despre pericolele acțiunilor militare ale Rusiei în jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia, printre altele, și răspândesc în schimb pure născociri, manipulări, invenții și minciuni flagrante.

Cu toate acestea, potrivit ultimelor sondaje realizate de Gallup, Rusia nu a reușit să convingă publicul de pe glob, în ciuda acestei avalanșe de dezinformare. Rata globală de aprobare a Kremlinului (21% aprobă) și acțiunile recente ale Rusiei au avut parte de o mustrare majoră din partea publicului din întreaga lume, ceea ce a dus la o scădere istorică a ratei globale de aprobare a Rusiei.

În articolul din Disinformation Review din această săptămână, ne vom ocupa de cele mai recente manipulări ale Kremlinului în ceea ce privește securitatea alimentară globală, ne vom minuna de cea mai recentă exagerare a basmelor militare depănate de ecosistemul de la Kremlin și vom demonta încă o dată una dintre cele mai periculoase minciuni ale Kremlinului: negarea dreptului la existență a Ucrainei și ucrainenilor.

Uniunea Europeană se va prăbuși, din nou

Am continuat să monitorizăm turul mondial al eforturilor cinice depuse de Rusia pentru a manipula informația și a răspândi zvonuri false despre securitatea alimentară globală.

Potrivit ultimelor manipulări de la Kremlin, succesul Uniunii Europene în deschiderea coridoarelor de solidaritate astfel încât cerealele ucrainene să aibă acces la piețele alimentare globale nu numai că a dus la creșterea tensiunilor între statele membre, ci va determina și colapsul efectiv al Uniunii Europene. În cadrul acestei campanii, ecosistemul de manipulare a informațiilor de la Kremlin a recurs din nou la răspândirea de materiale fabricate, de data aceasta o copertă inexistentă a unui ziar de afaceri de limbă germană bine cotat, numit Handelsblatt.

Această campanie a Kremlinului ne duce cu gândul la predicțiile apocaliptice pe care tot Kremlinul le-a lansat în timpul pandemiei Covid-19. UE nu a fost, chipurile, capabilă să facă față provocării și – da, ați ghicit bine – era pe cale să se prăbușească. Această insistență asupra destrămării inevitabile a UE nu a făcut decât să se consolideze pe măsură ce criza din sănătate s-a agravat acasă, în Rusia, ducând la o mortalitate excesivă de aproximativ 1.000 de decese suplimentare pe zi (a se vedea rapoartele noastre aici).

Anticiparea decesului altora sau denigrarea adversarilor este o reacție de bază a Kremlinului pentru a distrage atenția de la problemele interne, cum ar fi absența unei victorii rapide și numărul tot mai mare de victime în Ucraina.

Cuvintele rusești fără conținut nu îi hrănesc pe cei flămânzi

În cadrul altor eforturi de dezinformare și mai otrăvitoare ale Kremlinului, Uniunea Europeană și statele sale membre sunt prezentate ca fiind incapabile să-i hrănească pe cei flămânzi din Africa. Se afirmă acest lucru, deși UE are o abordare axată pe mai mulți piloni, cum ar fi solidaritatea, producția durabilă, comerțul liber și cooperarea globală și gestionează această problemă prin acțiuni concrete atât în cadrul UE, cât și la nivel global.

Mai important decât atât, această minciună toxică ascunde în mod convenabil faptul că invazia rusă în Ucraina, ale cărei exporturi obișnuiau să hrănească 400 de milioane de oameni, a destabilizat piețele alimentare globale și determină creșterea prețurilor alimentelor din cauza creșterii costurilor de producție, de transport și de asigurare a mărfurilor. Impactul acestui fenomen se resimte cel mai mult în unele dintre cele mai sărace națiuni și cele mai fragile economii din Africa Subsahariană și nu numai.

Forțele rusești au distrus, de asemenea, stocuri substanțiale de alimente și echipamente de producție și depozitare, precum și capacități de procesare și transport din Ucraina, după cum arată imaginile cu silozuri de cereale și dane de acostare portuare bombardate. Am abordat pe larg acest subiect anul trecut în articolul nostru dedicat securității alimentare, precum și într-un material video.

Lavrov la Ritz

În loc să își răcească gura de pomană, Rusia ar face bine să aducă o contribuție reală la securitatea alimentară globală prin încheierea războiului său ilegal din Ucraina și retragerea forțelor din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei.

În schimb, Moscova îl trimite pe ministrul de externe Lavrov în turnee internaționale pentru a ascunde adevărul sub o spoială înșelătoare și a încerca să convingă țările din întreaga lume de nevinovăția Rusiei cu ajutorul unor trucuri de bază din manualul manipulatorului: inducere în eroare, negare și distragerea atenției.

Atâta punere în scenă, deși noi toți știm care sunt rezultatele reale ale acțiunilor Rusiei.

Alte știri false din această săptămână:

  • Rusia a distrus un buncăr secret al NATO în Ucraina. Când sunt nemulțumiți de realitate, propagandiștii Kremlinului o înlocuiesc cu fanteziile lor. Realitatea este că Rusia continuă să ucidă un număr mare de civili nevinovați. Dar în visele propagandiștilor, „Wunderwaffen” rusești distrug buncărele secrete ale centrelor de comandă NATO în care se află sute de ofițeri, inclusiv mulți dintre aliații occidentali. Așa stând lucrurile, de ce să nu amplificăm cât mai convingător cu putință un text obscur de pe internet care spune că așa ceva chiar s-ar fi întâmplat. Doar că, bineînțeles, așa ceva nu s-a întâmplat. Puteți citi dezmințirile aici, iar mai multe detalii aici.
  • SUA urmărește să creeze o armă biologică universală. Aceasta este o parte a campaniei de manipulare desfășurată de ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin în legătură cu armele și laboratoarele biologice, dezmințită de numeroase ori de către alții și noi. În cazul de față, publicul vizat se află în Georgia, dar am găsit cazuri similare, de exemplu, în UcrainaKazahstan și Armenia. Aici, propagandiștii Kremlinului încearcă să transforme cooperarea menită să reducă riscurile biologice în ceva mai sinistru. Profită de tabuurile și de frica primară asociate cu armele biologice cu scopul de a alimenta atitudinile antioccidentale și a oferi încă o justificare falsă pentru agresiunea Rusiei din Ucraina.
  • Ucrainenii sunt ruși din punct de vedere istoric și au nevoie de protecție împotriva imperialismului occidental. Această dezinformare răspândită în limba franceză, care se adresează în special publicului din Africa, este o adevărată pastilă otrăvitoare. Dezinformările pro-Kremlin precum cea de față încearcă să îi priveze pe ucraineni nu doar de propria istorie, ci și de identitatea și etnia lor distinctă. De parcă nu ar fi fost de ajuns, articolul încearcă, de asemenea, să le răpească ucrainenilor abilitatea de a acționa independent și îi încadrează, într-o manieră cu adevărat șovinistă, la capitolul obiecte care au nevoie de protecția Kremlinului. Argumentația este în ansamblul ei o încercare eșuată de a justifica invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina. Cireașa de pe tort este lovitura la adresa națiunilor occidentale, care sunt declarate a fi imperialiste, o adevărată imagine în oglindă a dezinformatorilor. Adevărata atitudine imperialistă se află în Rusia, așa cum a menționat Înalt Reprezentantul/Vicepreședintele Josep Borrell în discursul său de la München.

Detalii

Data publicării
27 aprilie 2023