Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre11 februarie 20221 min de lectură

Alimente noi: greierele de casă devine a treia insectă autorizată ca ingredient alimentar pe piața UE

Ieri, 10 februarie, Comisia a autorizat comercializarea greierilor de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în UE.

Greiere de casa

Este vorba despre a treia insectă pentru care se dă aprobare pentru consum și care vine după autorizațiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor și în noiembrie pentru Locusta migratoria.

Greierele de casă va fi disponibil integral,  sub formă congelată, uscată sau de pudră. Prezenta autorizare a primit girul statelor membre la data de 8 decembrie 2021, ca urmare a unei evaluări stricte din partea Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că această insectă nu prezintă pericole pentru consum dacă este folosită conform descrierii înaintate de întreprinderea solicitantă.

Produsele care conțin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător pentru a semnala eventuale reacții alergice.

În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentație hrănitoare și sănătoasă, având un conținut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre și minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentației  zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial. În contextul Strategiei De la fermă la consumator, insectele au fost, de asemenea, identificate ca reprezentând o sursă alternativă de proteine care ar putea înlesni trecerea către un sistem alimentar mai durabil.

Pentru informații suplimentare, puteți vizita pagina noastră de Întrebări și răspunsuri.

Detalii

Data publicării
11 februarie 2022

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume
Stefan De Keersmaecker
E-mail
stefan [dot] de-keersmaeckeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 84680

Anna Wartberger

Nume
Anna Wartberger
E-mail
anna [dot] wartbergeratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 82054