Suntem împrEUnă din 2007
În familia europeană, avem acum drepturi, libertăți și oportunități care ne-au schimbat, radical, felul în care trăim, muncim, studiem și ne dezvoltăm.
Uniunea Europeană e lângă noi, zilnic. Fie că este vorba despre drepturile sociale, infrastructură, sănătate sau cultură, beneficiile sunt reale și sunt aproape de fiecare din cei 19 milioane de români.
Să vorbim despre ele!
Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează un nou val al campaniei pentru promovarea beneficiilor apartenenței României la Uniunea Europeană.
Proiectul este realizat în colaborare cu artistul Dan PERJOVSCHI, care a transpus grafic o parte dintre aceste beneficii. Desenele prezintă atât cele mai importante avantaje pe care le avem ca cetățeni europeni, cât și rezultatele concrete ale programelor finanțate cu fonduri europene.
Campania outdoor se va desfășura în București, Timișoara și Iași în a doua jumătate a lunii noiembrie. Desenele și mesajele vor fi difuzate pe panouri stradale, clasice și digitale și vor putea fi văzute de publicul larg în stații de autobuz și metrou, clădiri de birouri sau săli de fitness.
RO+UE: 92 de miliarde bani europeni
Fondurile europene contribuie la dezvoltarea României
Investițiile de care România a beneficiat în ultimii 17, de la data aderării României la UE (2007) au dus la creștere economică și crearea de noi locuri de muncă, au stimulat competitivitatea, au promovat inovarea și cercetarea. S-au construit și modernizat autostrăzi, căi ferate, aeroporturi, școli și grădinițe, datorită fondurilor europene.
Societatea românească a beneficiat de investiții publice și private, de libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor.
Sănătatea, drepturile sociale, drepturile consumatorilor, protecția mediului și siguranța produselor – toate acestea au contribuit la îmbunătățirea calității generale a vieții noastre.
Rezultatele vorbesc de la sine.
România, ca stat beneficiar net, a primit peste 92 de miliarde de euro de la bugetul UE. Concret, pentru fiecare euro pe care l-am trimis către bugetul Uniunii, am primit înapoi trei (date actualizate la 31 decembrie 2023).
Aici poți afla mai multe despre proiectele finanțate de Uniunea Europeană în regiunea ta: Kohesio: descoperiți proiectele UE din regiunea dumneavoastră (europa.eu)
Erasmus+
Uniunea Europeană este prezentă în viața tinerilor, de-a lungul parcursului educațional și profesional și le oferă resurse care sprijină formarea competențelor.
Erasmus+ a devenit cel mai îndrăgit și cunoscut program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Lansat în urmă cu 37 de ani, acesta a deschis drumuri și a schimbat destine, sprijinind elevi, studenți, cadre didactice sau formatori. Familia Erasmus numără acum peste 15 milioane de bursieri, iar popularitatea sa este în continuă creștere.
Cu un buget de circa 28 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, Erasmus+ a devenit mai incluziv, mai digital și mai ecologic, oferind din ce în ce mai multe opțiuni pentru organizații.
În România, în anul 2023, aproximativ 53.000 de studenți, 15.000 de cadre didactice și 700 de organizații ale tinerilor au luat parte la proiecte Erasmus+. De la aderarea României la Uniunea Europeană din 2007 până în prezent, numărul total al tinerilor români bursieri Erasmus se ridică la 357.000!
Dacă îți dorești o astfel de experiență de învățare, dar și de dezvoltare personală, accesează ghidul programului Erasmus aici: Introducere - Erasmus+ (europa.eu)
Roaming
Cu siguranță ți-ai sunat părinții să le spui că ai ajuns cu bine în vacanța în străinătate. Sau, tot în străinătate fiind, ai căutat informații utile pe Internet, de pe telefonul tău mobil. Știai însă că poți face toate aceste lucruri fără grija costurilor suplimentare, datorită legislației europene?
Poți efectua apeluri, trimite mesaje text si naviga pe Internet fără taxe suplimentare, dacă ești în străinătate, în orice țară din Uniunea Europeană
Prin intermediul regulamentului ”Roaming la tarife naționale”, beneficiezi de o serie de drepturi specifice în ceea ce privește accesarea și utilizarea serviciilor de telecomunicații și Internet atunci când călătorești în UE.
Regulamentul a intrat în vigoare în anul 2017 și a fost deja prelungit până în anul 2032. Noi norme, intrate în vigoare la 1 iulie 2022, aduc, în plus, beneficii semnificative pentru întreprinderile și cetățenii din UE, care se vor bucura de o experiență mai bună în roaming, cu aceeași calitate a serviciilor mobile în străinătate ca în țara lor de origine.
Noul regulament îmbunătățit privind roaming-ul garantează, de asemenea, informații clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare. De exemplu, operatorii trebuie să se asigure că le oferă consumatorilor informații cu privire la tipurile de numere de telefon care pot genera costuri suplimentare atunci când sunt apelate din străinătate.
Mai multe informații despre roaming, utilizarea telefonului mobil în UE precum și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect pot fi accesate aici: Roaming: cât plătiți pentru a vă utiliza telefonul inteligent în altă țară din UE - Your Europe (europa.eu)
Mobilitate
Ca cetățean european, beneficiezi de un set important de drepturi prevăzute în tratatele și legislația Uniunii Europene.
Ai dreptul de a locui și de a circula liber pe teritoriul Uniunii, fără a face obiectul discriminării pe motive de naționalitate. Beneficiezi, de asemenea, de drepturile pasagerilor europeni în ceea ce privește călătoriile cu avionul, cu trenul, cu autobuzul/autocarul sau cu vaporul în UE.
Dacă dorești să lucrezi într-o altă țară din UE, poți face acest lucru, fără a fi necesar un permis de muncă. În plus, dacă lucrezi în străinătate, beneficiezi, de asemenea, de aceleași drepturi ca și cetățenii țării respective (în materie de remunerație, drepturi privind pensiile, sănătate și siguranță, securitate socială și avantaje fiscale și reintegrare în cazul unei concedieri nejustificate).
Dacă dorești să studiezi sau să te dezvolți profesional, există numeroase oportunități pe întreg teritoriul Uniunii Europene, programele Erasmus+ sau Horizon Europe fiind câteva dintre acestea.
Află mai multe despre Viața în UE, drepturile dumneavoastră | Uniunea Europeană (europa.eu)