Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 24 septembrie 2020
  • 4 min de lectură

Noua evaluare a riscurilor realizată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată necesitatea de a intensifica răspunsul la noul coronavirus în UE

ecdc_0.png
© EU
Astăzi, 24 septembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat evaluarea sa actualizată a riscurilor  în ceea ce privește pandemia de COVID-19, împreună cu un set de orientări privind intervențiile nefarmaceutice  (cum ar fi igienizarea mâinilor, distanțarea fizică, curățarea și ventilarea).

Evaluarea actualizată a riscurilor arată că ratele de notificare au crescut continuu în UE și în Regatul Unit începând cu luna august și că măsurile luate nu au fost întotdeauna suficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus. Prin urmare, este esențial ca statele membre să aplice pe scară largă toate măsurile necesare încă de la primul semn de izbucnire a unor noi focare. Ele includ intensificarea testării și depistării contacților, îmbunătățirea supravegherii asistenței medicale publice, asigurarea unui acces mai bun la echipamente individuale de protecție și la medicamente și asigurarea unei capacități suficiente de asistență medicală, în conformitate cu acțiunile prezentate de Comisie în luna iulie.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Noua evaluarea de astăzi a riscurilor ne arată în mod clar că nu putem să lăsăm garda jos. În condițiile în care în unele state membre se constată un număr mai mare de cazuri decât în cursul vârfului epidemic din luna martie, este foarte clar că criza pe care o traversăm nu este încheiată. Ne aflăm într-un moment decisiv și toată lumea trebuie să acționeze decisiv și să utilizeze instrumentele de care dispunem. Aceasta înseamnă că toate statele membre trebuie să fie pregătite să aplice imediat și la momentul potrivit măsuri de control, încă de la primul indiciu de posibile focare noi. Aceasta ar putea fi ultima noastră șansă de a împiedica repetarea situației din primăvară.”

Andrea Ammon, directorul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, a declarat: „În prezent, asistăm la o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 în Europa. Până când nu există disponibil un vaccin eficace, identificarea rapidă, testarea și carantinarea contacților cu risc mare sunt unele dintre cele mai eficiente măsuri de reducere a transmiterii virusului. Este în responsabilitatea fiecăruia să aplice continuu măsurile personale de protecție necesare, cum ar fi distanțarea fizică, igienizarea mâinilor și rămânerea acasă atunci când se simte rău. Pandemia este departe de a se fi încheiat și nu trebuie să lăsăm garda jos.”

Evaluarea riscurilor efectuată de ECDC constată că intervențiile nefarmaceutice, cum ar fi distanțarea fizică, menținerea igienei optime și utilizarea de măști faciale s-au dovedit a fi insuficiente pentru a reduce sau a controla expunerea la virus. În același timp, impactul ratelor crescute de infectare variază de la o țară la alta. În timp ce în unele țări creșterea lor afectează în principal persoanele mai tinere (cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani), având drept rezultat principal cazuri ușoare și asimptomatice, în alte țări creșterea lor conduce la sporirea deceselor în rândul persoanelor în vârstă. Situația epidemiologică actuală prezintă un risc crescător pentru grupurile cu risc crescut și pentru cadrele medicale și necesită măsuri specifice imediate în materie de sănătate publică.

În cadrul evaluării sale a riscurilor, ECDC identifică mai multe opțiuni de răspuns, cum ar fi consolidarea capacităților în materie de asistență medicală și direcționarea acțiunilor din domeniul sănătății publice către persoanele vulnerabile din punct de vedere medical și către cadrele medicale. El îndeamnă la aplicarea unor intervenții nefarmaceutice, strategii de testare, măsuri de depistare a contacților, măsuri de carantină, unei comunicări adecvate cu privire la riscuri și a unor măsuri de protecție a sănătății mintale.

În orientările sale privind intervențiile nefarmaceutice împotriva COVID-19, ECDC prezintă opțiuni disponibile pentru astfel de intervenții în diverse scenarii epidemiologice. Orientările evaluează dovezile privind eficacitatea acestor intervenții și abordează aspectele legate de punerea lor în aplicare, inclusiv obstacolele potențiale și factorii care facilitează aplicarea intervențiilor.

Context

ECDC joacă un rol esențial în evaluarea din punct de vedere științific a amenințărilor la adresa sănătății publice. El realizează evaluări rapide ale riscurilor și pune la dispoziție actualizări epidemiologice frecvente și asistență tehnică prin elaborarea unor orientări privind modul optim de răspuns la apariția unui focar epidemic. Aceste orientări includ, dar nu se limitează la, supravegherea focarelor epidemice, planificarea pregătirii și răspunsului și sprijinul acordat în materie de activități de laborator.

La 15 iulie, Comisia a adoptat comunicarea sa privind Pregătirea pe termen scurt a UE în materie de sănătate în cazul apariției de noi focare de COVID-19. Comunicarea evidențiază faptul că UE trebuie să fie pregătită pentru o posibilă recrudescență a cazurilor de COVID-19. Abordarea eficientă a noilor focare va necesita acțiuni strâns coordonate, pe termen scurt și pe termen lung, pentru a consolida pregătirea și răspunsul în toate statele membre.

Pentru mai multe Informații

Evaluarea rapidă a riscurilor efectuată de ECDC: Transmitere sporită a COVID-19 în UE/SEE și Regatul Unit – a douăsprezecea actualizare

Orientările ECDC: Orientări privind punerea în aplicare a intervențiilor nefarmaceutice împotriva COVID-19

Întrebări și răspunsuri: Noul coronavirus și Strategia UE privind vaccinurile

Date de contact pentru presă

Stefan DE KEERSMAECKER

Telefon +32 2 298 46 80

Adresă stefan [dot] de-keersmaeckeratec [dot] europa [dot] eu (stefan[dot]de-keersmaecker[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Stephan MEDER

Telefon +32 2 291 39 17

Adresă Stephan [dot] Mederatec [dot] europa [dot] eu (Stephan[dot]Meder[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Detalii

Data publicării
24 septembrie 2020