Lider European este o competiție care își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor.
Pe 16 decembrie 2021, trei echipe finaliste și-au disputat locurile pe podium la București, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România: Echipa „4 the Future”, cu proiectul „Puntea generaţiilor”, Colegiul Naţional Emil Racoviţă din București, Echipa „Euroteam junior”, cu proiectul „Asistența pentru vârstnici în obținerea certificatului verde”, Liceul Teoretic Petre Pandrea din Balș, și Echipa „New generation”, cu proiectul „Prea devreme e mai târziu”, Liceului Economic din Buzău.
Echipa „New Generation” a impresionat juriul cu proiectul său și a câștigat premiu I, pe locul II s-a clasat echipa „4 the Future”, iar pe trei, echipa „Euroteam junior”.
„Îi felicit pe acești copii minunați pentru toată munca lor, pentru pasiunea și creativitatea de care au dat dovadă în concurs. Toți sunt câștigători și merită respectul și aprecierile noastre, pentru că toți au demonstrat, mai presus de orice, că au stofă de lideri, că se implică în proiecte pentru comunitatea lor și că sunt energici, optimiști și inteligenți. Obiectivul concursului este de a promova și de a consolida spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor. Acești elevi ambițioși din toată ţara ne-au arătat că astăzi se pregătesc să fie liderii europeni de mâine. În cea de-a unsprezecea ediție am avut un record absolut de proiecte- 319- record pentru care mulțumim elevilor, profesorilor și inspectorilor școlari”, a declarat Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Echipele care au primit mențiuni sunt următoarele: Echipa „No Waste Better Taste”, cu proiectul „No Waste Better Taste”, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanța, Echipa „A fortiori”, cu proiectul „Festivalul EU pentru Tine”, Liceul Teoretic Spiru Haret din Moinești, Echipa „NewWaveEU”, cu proiectul „Biblioteca de la Colțul Străzii”, Colegiul Național Mihai Viteazul din București, Echipa „Artlead”, cu proiectul „Casa Copilăriei”, Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași, și Echipa „Proeuro Brâncuși”, cu proiectul „PRO EuRO BRÂNCUȘI!”, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Craiova.
Spre deosebire de edițiile din alți ani, vizitele și întâlnirile fizice în licee au fost adaptate contextului epidemiologic actual și au fost mutate în mediul online.
Au fost organizate șase întâlniri virtuale, în trei zile consecutive: 9, 10 și 11 noiembrie 2021. La întâlnirile online, dedicate concursurilor Lider European și EuroQuiz, au participat, în cele trei zile, 1.020 de profesori și 2.600 de elevi din 440 de școli și 310 licee, precum și 48 de inspectori școlari și inspectorul general pe proiecte din cadrul Ministerului Educației.
Numărul elevilor care au participat la întâlnirile online a fost considerabil mai mare decât cel din anul precedent; la ediția din 2020, 650 elevi din 20 școli și licee au luat parte la discuțiile informative despre cele două competiții naționale.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Detalii
- Data publicării
- 16 decembrie 2021
- Autor
- Reprezentanța în România
Date de contact
Ioana MARCHIȘ
- Nume
- Ioana MARCHIȘ
- Ioana [dot] MARCHISec [dot] europa [dot] eu