Spațiul învățării
Ești elev în ciclul primar sau secundar? Vino aici pentru a descoperi jocuri, concursuri și caiete de activități cu ajutorul cărora vei cunoaște mai bine Uniunea Europeană. Distrează-te în clasă sau acasă! Te interesează studiile sau activitățile de voluntariat în străinătate? Ești pe site-ul potrivit.
Ești profesor și dorești să-i ajuți pe elevi să învețe despre Uniunea Europeană și modul în care funcționează? Acest site oferă materiale didactice pentru toate grupele de vârstă. Folosește-l ca sursă de inspirație pentru planurile de lecții și ca punct de plecare pentru noi colaborări cu școli și profesori din întreaga UE.
Accesează Spațiul învățării
Erasmus+
Erasmus+ este programul UE pentru educație, formare, tineret și sport.
Bugetul său este estimat la 26,2 miliarde EUR. Această sumă reprezintă aproape dublul finanțării de care a beneficiat programul anterior (2014-2020).
Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.
Sprijină prioritățile și activitățile definite în contextul Spațiului european al educației, în Planul de acțiune pentru educația digitală și în Agenda pentru competențe în Europa. În același timp, programul:
- sprijină Pilonul european al drepturilor sociale
- pune în aplicare Strategia UE pentru tineret 2019-2027
- dezvoltă dimensiunea europeană în domeniul sportului.
Informații detaliate privind aceste oportunități, inclusiv criteriile de eligibilitate, sunt disponibile în ghidul programului Erasmus+.
Corpul european de solidaritate
Ai între 18 și 30 de ani și ți-ai dori să ajuți o comunitate mai mare, din Europa sau din alt colț al lumii?
Poți face acest lucru cu finanțare și sprijin din partea Corpului european de solidaritate, care îi ajută pe tineri să participe la proiecte benefice pentru comunități întregi, derulate fie în străinătate, fie în propria lor țară.
Aceste proiecte oferă experiențe de neuitat și îți dau șansa de a deveni mai autonom și de a aduce o schimbare. În același timp, te ajută să îți dezvolți abilități și competențe.
Află mai multe pe portalul dedicat Corpului european de solidaritate.
Stagii de practică în instituțiile UE
Vrei să descoperi ce înseamnă o carieră în instituțiile UE? Înscrie-te la un stagiu.
În fiecare an, aproximativ 1 900 de tineri au posibilitatea de a dobândi noi competențe profesionale, de a-și dezvolta calitățile personale și de a-și lărgi cunoștințele despre UE prin intermediul stagiilor în instituțiile europene. Majoritatea instituțiilor UE organizează stagii pentru tinerii absolvenți de învățământ superior. Stagiile durează, în mod normal, între 3 și 5 luni.
Ele permit cunoașterea, din interior, a activității instituțiilor europene. Natura atribuțiilor depinde de departamentul în care veți lucra. Domeniile sunt foarte variate, de la dreptul concurenței, resurse umane și politica de mediu, până la comunicare, traducere etc.
Procedura de selecție a stagiarilor este gestionată de fiecare instituție și agenție UE în parte.
Multe oportunități disponibile sunt anunțate pe portalul Oficiului European pentru Selecția Personalului.
Următorul pas cu Europass!
Cel mai fiabil instrument european pentru educația și cariera ta profesională.
Europass îți permite să îți faci cunoscute în Europa competențele și calificările tale (pe durata studiilor, când intri pe piața muncii sau când cauți noi oportunități profesionale). Comisia Europeană oferă gratuit acest serviciu, în 29 de limbi.
Pentru a te încuraja să faci următorul pas în formarea sau cariera ta profesională, Europass:
- te ajută să reflectezi asupra competențelor și experiențelor tale actuale
- îți prezintă oportunități de învățare și profesionale specifice și fiabile în întreaga Europă
- simplifică procedura de redactare a CV-ului și a scrisorii de intenție punând la dispoziție modele-tip
- furnizează informații exacte cu privire la condițiile de muncă și formare în Europa
- stabilește legături cu rețelele de sprijin adecvate.
Astfel, Comisia Europeană te ajută să îți atingi întregul potențial și să găsești oportunitățile care corespund competențelor și experienței tale, oriunde în Europa.
Crează-ți gratuit profilul Europass.
Galeriile Europeana
Europeana colaborează cu mii de arhive, biblioteci și muzee europene pentru a împărtăși moștenirea culturală în scopuri educative, de cercetare și divertisment.
Europeana Collections oferă acces la peste 50 de milioane de articole digitizate: cărți, muzică, lucrări de artă și multe altele, utilizând instrumente de căutare și filtrare avansate, pentru a găsi cu ușurință ceea ce căutați.
Accesează portalul Europeana.
Portalul European pentru Tineret
Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi nu numai, Comisia Europeană a creat, în urmă cu câţiva ani, Portalul European pentru Tineret, urmărind să ofere unui număr cât mai mare de tineri acces rapid şi facil la informaţii relevante pentru ei din întreaga Europă. Astfel, portalul urmăreşte să încurajeze participarea tinerilor în viaţa publică şi să contribuie la cetăţenia lor activă.
Accesează Portalul European pentru Tineret