Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 15 iunie 2022
  • Reprezentanța în România
  • 4 min de lectură

Un proiect din România a ieșit câștigător la prima ediție a premiilor „Noul Bahaus european”

Prima ediție a festivalului noul Bauhaus european (NEB), creat împreună cu comunitatea NEB pentru a prezenta, a celebra și a dezvolta mișcarea la nivelul întregii Uniuni Europene, s-a încheiat la finalul săptămânii trecute. 

premiu NEB RO

La finalul evenimentului a avut loc și decernarea prestigioaselor premii „Noul Bauhaus european”. 

Printre laureații europeni se numără și proiectul românesc „Dăm Click pe România”. Echipa din București a luat premiul al doilea în categoria conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață.

Dăm Click pe România („Let’s Click on Romania”) donează calculatoare renovate școlilor, ONG-urilor și instituțiilor publice pentru a contribui la reducerea decalajului educațional care dezavantajează copiii proveniți din medii defavorizate.

Proiectul este gândit pentru a evita risipa prin colectarea calculatoarelor uzate și pentru a oferi totodată locuri de muncă persoanelor aflate în situații vulnerabile. Aceștia din urmă repară echipamentele, iar calculatoarele au apoi o a doua viață, fiind folosite la orele de TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) sau în alte activități menite să ajute elevii să dobândească competențe digitale de bază.

Prima ediție a festivalului Noul Bauhaus european a fost concepută în jurul a trei piloni, Forum, Fair și Fest (forum, târg și celebrare) și s-a desfășurat fizic la Bruxelles, la Gare Maritime și Mont des Arts, dar și în mediul online.

Pe lângă programul bogat de la Bruxelles, festivalul a cuprins peste 200 de evenimente conexe create în comun, răspândite în toată Europa și organizate în mod independent de parteneri. Președinta Ursula von der Leyen a fost prezentă și a deschis oficial festivalul la Roma, în fața muzeului MAXXI (Muzeul național al artelor secolului XXI), printr-o transmisiune în direct împreună cu Bruxelles-ul.

 

Forum, Fair și Fest la Bruxelles

Forum a luat forma unei conferințe care s-a desfășurat pe toată durata celor trei zile de evenimente având la bază un format participativ, care a inclus de la mese rotunde până la discursuri de tip TED.

Tot în cadrul Forum au fost organizate și premiile „Noul Bauhaus european”. Acestea s-au împărțit în patru categorii aparținând conceptului Bauhaus european: reconectarea cu natura; recâștigarea unui sentiment de apartenență; prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie și conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii care ține seama de ciclul de viață.

Partea din festival denumită Fair a pus sub lumina reflectoarelor proiecte legate de noul Bauhaus european, incluzând, de exemplu, laboratoare locale ale cetățenilor destinate să desfășoare activități de pionierat în domeniul cercetării, cu finanțare din programe UE precum Orizont Europa, prototipuri care vor îmbunătăți sustenabilitatea, incluziunea și calitatea experiențelor noastre zilnice.

În fine, Fest a fost o celebrare a noului Bauhaus european pentru toată lumea. Programul, care a luat în stăpânire Mont des Arts din centrul Bruxelles-ului timp de trei zile, a atras categorii diverse de public prin dans, instalații, teatru și spectacole de muzică precum și prin experimente științifice, ateliere de reciclare în amonte și multe altele.

 

Declarații ale membrilor colegiului la debutul festivalului:

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Noul Bauhaus european face posibile schimbări concrete pe teren, pentru a ne realiza obiectivele în materie de climă și a îmbunătăți calitatea vieții în orașele, satele și regiunile în care trăim. Festivalul este o ocazie excelentă de aprofundare a discuțiilor și de întâlnire cu cei care construiesc un viitor frumos, sustenabil, favorabil incluziunii.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a spus: „Creând punți între știință și inovare, pe de o parte, și artă și cultură de cealaltă parte, Festivalul noului Bauhaus european reprezintă o ocazie excelentă de a crea rețele, de a partaja proiecte și idei inovatoare și de a face din Pactul verde european o prioritate. Festivalul va reuni oameni din toate categoriile sociale care să discute și să construiască un viitor deopotrivă sustenabil, favorabil incluziunii și atractiv.”

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira: „Avem nevoie de incluziune în efortul nostru de a obține locuri durabile și atractive – noul Bauhaus european are ambiția de a ajunge la toate teritoriile. El aduce o energie pozitivă eforturilor noastre colective pentru un viitor mai bun!”

 

Context

Noul Bauhaus european a fost lansat de președinta von der Leyen în septembrie 2021. El adaugă o dimensiune culturală Pactului verde și accelerează tranziția verde prin schimbări concrete pe teren.

Festivalul plasează Pactul verde european în centrul vieții noastre cotidiene. Noul Bauhaus european este, prin natura sa, transdisciplinar: invită arhitecți, designeri, artiști, ingineri, meșteșugari și cetățeni să își împărtășească experiența legată de pregătirea viitorului.

 

Pentru informații suplimentare

Festivalul noului Bauhaus European

Pagina noului Bauhaus european

Premiile „Noul Bauhaus European” 2022

 

Detalii

Data publicării
15 iunie 2022
Autor
Reprezentanța în România

Date de contact

Adalbert JAHNZ

Nume
Adalbert JAHNZ
E-mail
adalbert [dot] jahnzatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 2 295 31 56

Célia Dejond

Nume
Célia Dejond
E-mail
Celia [dot] DEJONDatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 229 88199