Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 10 martie 2022
  • 4 min de lectură

Ucraina: UE aprobă extinderea domeniului de aplicare al sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului

Comisia Europeană salută acordul la care au ajuns ieri, 9 martie, statele membre cu privire la adoptarea de noi sancțiuni specifice ca urmare a situației din Ucraina și în semn de răspuns la implicarea Belarusului în agresiune.

Sanctiuni Updated

Noile măsuri impun în special restricții îndreptate împotriva a 160 de persoane și modifică Regulamentul (CE) nr. 765/2006 privind măsurile restrictive ca urmare a situației din Belarus și Regulamentul (UE) nr. 833/2014 privind acțiunile Rusiei de destabilizare a situației în Ucraina. Aliniind mai îndeaproape sancțiunile UE împotriva Rusiei la cele care vizează Belarusul, aceste modificări vor contribui la a asigura într-un mod și mai eficient imposibilitatea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv prin Belarus.

În ceea ce privește Belarusul, măsurile introduc interdicții privind participarea la sistemul SWIFT similare celor impuse regimului rus, clarifică faptul că domeniul de aplicare al „valorilor mobiliare” cuprinde și criptoactivele și extind și mai mult actualele restricții financiare, reproducând măsurile aplicate deja ca parte a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Mai precis, măsurile convenite:

  • restricționează furnizarea de servicii SWIFT către Belagropromisbank, Bank Dabrabyt și Banca de Dezvoltare a Republicii Belarus, precum și către filialele acestora din Belarus;
  • interzic tranzacțiile cu Banca Centrală a Belarusului legate de gestionarea rezervelor sau a activelor, dar și furnizarea de finanțare publică pentru comerțul cu Belarus și pentru realizarea de investiții în această țară;
  • interzic cotarea la bursă și furnizarea de servicii legate de acțiunile entităților deținute de stat din Belarus în locurile de tranzacționare din UE începând cu 12 aprilie 2022;
  • limitează în mod semnificativ intrările financiare din Belarus în UE prin interzicerea acceptării depozitelor care depășesc 100 000 EUR provenind de la cetățeni sau rezidenți belaruși, a deținerii de conturi ale clienților belaruși de către depozitarii centrali de titluri de valoare din UE, precum și a vânzării de titluri de valoare exprimate în euro către clienți belaruși;
  • interzic furnizarea de bancnote exprimate în euro către Belarus.

În ceea ce privește Rusia, modificarea introduce noi restricții la exportul de tehnologii de navigație și radiocomunicații maritime, adaugă Russian Maritime Register of Shipping (Registrul Naval Rus) la lista întreprinderilor de stat supuse limitărilor de finanțare și introduce o cerință de informare prealabilă în ceea ce privește exporturile de echipamente de siguranță maritimă.

De asemenea, modificarea extinde la cetățenii elvețieni și SEE exceptarea referitoare la acceptarea de către băncile din UE a depozitelor care depășesc 100 000 EUR.

Nu în ultimul rând, UE a confirmat înțelegerea comună potrivit căreia împrumuturile și creditele pot fi acordate prin orice mijloace, inclusiv criptoactivele, și a oferit clarificări mai detaliate privind noțiunea de „valori mobiliare”, astfel încât să se înțeleagă în mod clar că acestea cuprind și criptoactivele și să se asigure punerea în aplicare corespunzătoare a restricțiilor în vigoare.

Mai mult, modificarea introduce noi restricții.

Astfel, pe listă au fost adăugate alte 160 de persoane care au legătură cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Printre persoanele incluse pe listă se numără:

14 oligarhi și oameni de afaceri de prim-plan implicați în sectoare-cheie ale economiei care sunt o sursă substanțială de venituri pentru Federația Rusă – în special în metalurgie, agricultură, industria farmaceutică, cea a telecomunicațiilor și sectorul digital – precum și membrii familiilor acestora;

146 de membri ai Consiliului Federației Ruse care au ratificat deciziile guvernului privind „Tratatul de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre Federația Rusă și Republica Populară Donețk” și, respectiv, „Tratatul de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre Federația Rusă și Republica Populară Luhansk”.

Măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de 862 de persoane și 53 de entități.

Context

Decizia de astăzi se înscrie în continuarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei. În calitate de gardian al tratatelor UE, Comisia Europeană are misiunea de a monitoriza asigurarea respectării sancțiunilor UE în întreaga Uniune. UE este unită în solidaritatea sa cu Ucraina și va continua, împreună cu partenerii săi internaționali, să fie alături de Ucraina și de poporul său, inclusiv prin sprijin politic, financiar și umanitar suplimentar.

Informații suplimentare

Site-ul web al Comisiei Europene referitor la Ucraina

Întrebări și răspunsuri: Măsuri restrictive

Detalii

Data publicării
10 martie 2022

Date de contact

Eric MAMER

Nume
Eric MAMER
E-mail
eric [dot] mameratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 299 40 73

Peter STANO

Nume
Peter STANO
E-mail
peter [dot] stanoatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 45 53