Ramona Chiriac, șefa Rep.CE în România: „Este important să existe un sistem sanitar rezistent la crize și să se asigure disponibilitatea medicamentelor în orice situație" - Comisia Europeană Direct la conținutul principal
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 25 noiembrie 2021
  • Reprezentanța în România
  • 2 min de lectură

Ramona Chiriac, șefa Rep.CE în România: „Este important să existe un sistem sanitar rezistent la crize și să se asigure disponibilitatea medicamentelor în orice situație"

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: „Este important să existe un sistem sanitar rezistent la crize și să se asigure disponibilitatea medicamentelor în orice situație".

PACTforHEALTH

Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a participat astăzi, 25 noiembrie, la evenimentul: PACT for Health: Inovație și parteneriat strategic pentru pacienți alături de reprezentanți din mediul politic, guvernamental și administrativ, dar și reprezentanți ai pacienților, alături de furnizorii de inovație. În discursul său Ramona Chiriac a vorbit despre ‚„sănătate la standarde europene pentru pacienții din România. Rolul industriei farmaceutice în implementarea viziunii Comisiei Europene" precizând:

„În ceea ce privește rolul industriei farmaceutice în implementarea viziunii Comisiei Europene avem o strategie farmaceutică pentru Europa adoptată în urmă cu fix un an, la 25 noiembrie 2020, care își propune să creeze un cadru de reglementare orientat spre viitor, o piață funcțională și să sprijine industria în promovarea cercetării și a tehnologiilor care ajung efectiv la pacienți. Propunerile pactului de cooperare pe care il propuneți astăzi Comisiilor relevante ale Parlamentului României converg in bună parte cu pilonii strategiei europene.

Știm că cetățenii din întreaga UE se așteaptă să beneficieze de acces egal la terapii sigure și moderne, la prețuri acceptabile. Medicamentele joacă un rol important în această privință, deoarece oferă opțiuni terapeutice pentru diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolilor. Cu toate acestea, terapiile inovatoare nu ajung la toți pacienții din întreaga Europă cu aceeași viteză, iar unii dintre ei s-ar putea să nu aibă acces la medicamentele de care au nevoie din cauza penuriei. În plus, sistemele de sănătate și pacienții întâmpină dificultăți în suportarea costului medicamentelor. Pandemia fără precedent de COVID-19 a demonstrat, de asemenea, cât de important este să existe un sistem rezistent la crize și să se asigure disponibilitatea medicamentelor în orice situație.

Sectorul farmaceutic din Europa si implicit din România este parte din soluția la aceste probleme. În cooperare cu autoritățile și cu un cadru de reglementare adecvat, el poate contribui la creșterea economică si a investițiilor în inovare, la crearea de locuri de muncă înalt calificate, la implementarea digitalizării în sistemul de sănătate.

Comisia Europeană va prezenta o propunere de revizuire a legislației farmaceutice în 2022 cu scopul de a asigura, printre altele, accesul la medicamente la prețuri accesibile, de a promova inovarea și securitatea aprovizionării și de a reduce birocrația. Ne aflăm acum în perioada de consultare publică care se desfășoară până în data de 21 decembrie, adoptarea legislației fiind planificată pentru sfârșitul anului viitor.

Vă invit pe toți cei de față să participați activ la această consultare e publică si la întregul proces legislativ pentru a crea împreună o Uniune a Sănătății așa cum și-o doresc cetățenii."

 

Detalii

PACT for Health – Arpim

Detalii

Data publicării
25 noiembrie 2021
Autor
Reprezentanța în România