Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 15 martie 2021
  • 1 min de lectură

Politica de coeziune a UE: peste 357 de milioane de euro pentru îmbunătățirea calității apei și a sistemelor de epurare a apelor uzate din România

apa_romania.png
© EU
Comisia Europeană a aprobat două investiții majore din Fondul de coeziune, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate din județele Satu Mare și Brăila.

Prin aceste proiecte se va furniza apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale și se vor îmbunătăți serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în același timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile și tratarea apelor reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socioeconomică locală.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea și îmbunătățirea calității celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă și modernizată pentru apă și ape reziduale va îmbunătăți accesul la apă, va reduce poluarea solului și a apei și va contribui la protejarea biodiversității. Prin sporirea siguranței apei și prin contribuția la îmbunătățirea sănătății populației și a mediului, aceste proiecte vor ameliora condițiile de viață ale populației locale.

Mai precis, rețeaua de distribuție a apei din județul Satu Mare va fi extinsă cu 260 km, iar rețeaua de ape uzate cu 450 km. Conductele vechi vor fi înlocuite și vor fi construite noi puțuri, stații de tratare, stații de pompare și rezervoare. Investiția din Brăila vine în continuarea a trei proiecte anterioare de îmbunătățire a funcționării și întreținerii sistemelor de apă și ape uzate din cele patru sisteme județene de alimentare cu apă și cele 14 aglomerări urbane.

În cele din urmă, un sistem de supraveghere și control va spori calitatea serviciilor furnizate consumatorilor și va reduce costurile pentru beneficiar. Informații suplimentare privind investițiile finanțate de UE în România sunt disponibile pe platforma de date deschise.

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan TURCU 

E-mail: stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu (stefan[dot]turcu[at]ec[dot]europa[dot]eu)

telefon: 0724 232 197

Detalii

Data publicării
15 martie 2021