Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre2 iunie 20221 min de lectură

NextGenerationEU: Comisia primește din partea României o cerere de plată în valoare de 2,6 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia a primit din partea României prima cerere în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) pentru plata a 1,8 miliarde EUR sub formă de granturi și a 789,7 milioane EUR sub formă de împrumuturi (fără prefinanțare).

PrefinantareNGEU

Reamintim că planul general de redresare și reziliență al României se ridică la 14,2 miliarde EUR sub formă de granturi și la 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi. Plățile acordate în cadrul MRR se bazează pe performanțele obținute și depind de realizarea de către România a investițiilor și a reformelor descrise în planul său de redresare și reziliență.

Această primă cerere de plată este condiționată de îndeplinirea a 21 de jaloane care acoperă mai multe reforme și investiții în domeniile eficienței energetice, mobilității durabile, transformării digitale, gospodăririi apelor, îngrijirilor de sănătate, impozitării și pensiilor, educației, justiției și combaterii corupției, sprijinului acordat sectorului privat și sistemului de audit și control legat de Mecanismul de redresare și reziliență.  Comisia are la dispoziție două luni pentru a-și realiza evaluarea.

Ulterior, Comisia va transmite Comitetului economic și financiar (CEF) al Consiliului evaluarea sa preliminară privind respectarea de către România a jaloanelor și a țintelor care sunt necesare pentru ca această plată să poată fi efectuată. Informații suplimentare privind procedura aferentă cererilor de plată în cadrul MRR sunt disponibile în acest document cu întrebări și răspunsuri.

Mai multe informații despre planul de redresare și reziliență al României sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării
2 iunie 2022

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
E-mail
veerle [dot] nuytsatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 96302

Andrea Masini

Nume
Andrea Masini
E-mail
andrea [dot] masiniatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 91519

Tommaso Alberini

Nume
Tommaso Alberini
E-mail
tommaso [dot] alberiniatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 57010