Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă6 august 20225 min de lectură

Narațiuni cheie în dezinformarea pro-kremlin, partea 2: valorile amenințate | via EUvsDISINFO

5naratiuni2

O caracteristică definitorie a dezinformării pro-Kremlin este repetitivitatea acesteia. În ciuda tuturor afirmațiilor scandaloase pe care le fac, organizațiile mediatice pro-Kremlin sună adesea ca un disc stricat care se limitează la câteva mesaje de bază pentru publicul intern și internațional. Acest lucru nu este un accident sau o neglijență, ci un lucru intenționat: repetiția face ca minciunile să pară mai credibile. Serviciile de dezinformare pro-Kremlin reușesc acest lucru rămânând la un set de narațiuni recurente care funcționează ca modele pentru anumite povești.

O narațiune este un mesaj general, comunicat prin texte, imagini, metafore și alte mijloace. Narațiunile ajută la transmiterea unui mesaj, creează suspans și fac informația atractivă. Ele pot fi combinate și modificate în funcție de evenimentele curente și de atitudinile predominante. Unele dintre ele există de sute de ani – variații ale narațiunii „Vestului în dezintegrare” au fost documentate încă din secolul al XIX-lea. EUvsDisinfo a identificat o serie de cinci narațiuni dominante utilizate de către serviciile de dezinformare pro-Kremlin și elementele-cheie ale poveștilor spuse de Kremlin. Am văzut aceste narațiuni-cheie de dezinformare pro-Kremlin desfășurate în numeroase ocazii: în încercări de interferență electorală, de-a lungul pandemiei COVID-19, într-un efort de a justifica războiul neprovocat din Ucraina.

Vă prezentăm un sumar actualizat al celor mai frecvente cinci narațiuni de dezinformare care continuă să apară în organizațiile mediatice de dezinformare rusești și pro-Kremlin. Iată-o pe cea de-a doua. Vedeți, de asemenea, partea 1 a narațiunii: Elitele împotriva poporului aici.

Narațiunea numărul 2: „Valorile amenințate”

Narațiunea despre „Valorile amenințate” este adaptată la o gamă largă de subiecte și este utilizată de obicei pentru a contesta atitudinile occidentale cu privire la drepturile femeilor, ale minorităților etnice și religioase și ale grupurilor LGBTQI+, printre altele. Comentatorii pro-Kremlin ridiculizează presupusa „decădere morală” sau presupusele „atitudini depravate” occidentale. În schimb, Rusia și creștinismul ortodox se prezintă ca adevărații apărători ai valorilor tradiționale, după cum ilustrează acest videoclip(opens in a new tab) promoțional oficial rusesc.

Potrivit acestei narațiuni, „Occidentul efeminat” putrezește sub asaltul decadenței, al feminismului și al „corectitudinii politice” și diminuează economia, în timp ce Rusia întruchipează valorile paterne tradiționale. Această narațiune este descrisă într-un desen animat din 2015(opens in a new tab) al agenției ruse de știri de stat RIA Novosti, care ilustrează aparenta decădere morală a Europei: de la Hitler, la deviații sexuale, la un viitor de hiene turbate.

Ideea unui Occident în decădere, juxtapusă unei Rusii care este „gardianul” decenței și moralității, emană chiar de la vârful Kremlinului. Potrivit unei analize a Consiliului European pentru Relații Externe(opens in a new tab), încă din 2013, Putin și-a asumat această postură, condamnând țările „euro-atlantice” pentru decadența lor morală și imoralitatea lor.

Vorbind despre sex…

Mass-media pro-Kremlin a urmat cu entuziasm exemplul. Postul de stat rus Sputnik a descris cultura de masă occidentală drept „diverse forme de pedofilie”. Posturile pro-Kremlin care operează în limba arabă au afirmat că Occidentul încearcă să distrugă valorile fundamentale, cum ar fi cele legate de stat și de familie. În Armenia, posturile de dezinformare pro-Kremlin au afirmat că Occidentul „plantează” fundamente morale străine pentru a submina identitățile naționale ale altor state. În această narațiune, Kremlinul nu numai că reușește să „păstreze” decența și valorile de bază, dar le și „apără” împotriva atacului imoralității din vest.

Potrivit analizei(opens in a new tab) Consiliului European pentru Relații Externe:

„Un truc inteligent de propagandă a fost acela de a spori imaginea Occidentului malefic prin contopirea posturii social-conservatoare și a celei anti-occidentale. În acest fel, Occidentul și occidentaliștii, homosexualii, liberalii, artiștii contemporani și fanii lor, cei care nu au tratat Biserica Ortodoxă Rusă cu respectul cuvenit și cei care au îndrăznit să se îndoiască de istoricul imaculat al Rusiei au fost prezentați cu toții ca un „rău indivizibil”, o amenințare la adresa Rusiei, a culturii sale, a valorilor sale și a însăși identității sale naționale”.

Homofobia merge mână în mână cu pretenția de a proteja valorile tradiționale, așa că nu este surprinzător faptul că mass-media de stat rusească își petrece timpul ridiculizând, de exemplu, drepturile minorităților sexuale, așa cum este ilustrat în aceste exemple. De asemenea, recent, publicațiile pro-Kremlin au recurs la tropi homofobi în denigrarea membrilor serviciului ucrainean.

Publicațiile pro-Kremlin arată o plăcere deosebită atunci când pot lovi doi iepuri dintr-o lovitură: acuzând atotputernica UE de comportament tiranic, ordonând statelor individuale să își desființeze sau să își distrugă propriile valori. Un exemplu este povestea manipulată și grav denaturată, „Parlamentul European interzice cuvintele mamă și tată”.

Bunul simț

Narațiunile de dezinformare bazate pe valori se axează de obicei pe concepte amenințate precum „tradiție”, „decență” și „bun simț” – termeni care au toți conotații pozitive, dar care sunt rareori clar definite.

Narațiunea creează un cadru de tip „noi contra lor”, care sugerează că cei care sunt dedicați valorilor tradiționale sunt acum amenințați de cei care se opun acestora și care, în schimb, caută să instaureze o distopie falimentară din punct de vedere moral. Serviciile de dezinformare rusești și pro-Kremlin au susținut variații ale acestei narațiuni în perioada premergătoare alegerilor generale suedeze din 2018, după cum se poate vedea aici(opens in a new tab) și aici(opens in a new tab). În organizațiile mediatice în limba rusă, cum ar fi faimoasa agenție de știri RIAFAN a fabricii de troli din Sankt Petersburg, limbajul acestei narațiuni este deosebit de agresiv: „Cum este în țara toleranței victorioase: homosexuali și lesbiene emit dictate, opresiunea bărbaților și femeilor, rusofobie și frică”.(opens in a new tab)

Spre deosebire de concepția occidentală a valorilor, care favorizează drepturile individuale de integritate personală, siguranță și libertate de exprimare, sistemul de valori rus presupune un set de norme colective la care fiecare individ trebuie să se conformeze.

Cu toate acestea, narațiunea valorilor amenințate este întotdeauna exprimată de pe o poziție de model perceput de virtute în care majoritatea tăcută, dedicată decenței și tradiționalismului, este atacată de „tirania” liberală. Publicul țintă este invitat să se alăture rândurilor eroice sub steagul Kremlinului, luptând cu îndrăzneală pentru valorile familiei, creștinismul tradițional și puritate.

Citiți mai multe despre „valorile amenințate” aici.

Detalii

Data publicării
6 august 2022