Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
  • Știre
  • 3 octombrie 2024
  • 1 min de lectură

Comisia solicită României, Bulgariei, Greciei, Ungariei, Sloveniei și Slovaciei să respecte obligațiile de raportare prevăzute în Directiva privind zgomotul

Comisia solicită României, Bulgariei, Greciei, Ungariei, Sloveniei și Slovaciei să respecte obligațiile de raportare prevăzute în Directiva privind zgomotul.

directiva privind zgomotul

Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere Bulgariei [INFR(2024)2203], Greciei [INFR(2024)2198], Ungariei [INFR(2024)2199], României [INFR(2024)2200], Sloveniei [INFR(2024)2201] și Slovaciei [INFR(2024)2202] pentru nerespectarea Directivei privind zgomotul (Directiva 2002/49/CE). 

Directiva privind zgomotul identifică nivelurile de poluare fonică și indică acțiunile necesare de răspuns, cum ar fi măsuri adecvate de planificare urbană și de protecție împotriva zgomotului. Directiva impune statelor membre să adopte hărți care să indice expunerea la zgomot în marile aglomerări, de-a lungul căilor ferate principale, al drumurilor principale și în jurul aeroporturilor principale. Aceste hărți acustice strategice servesc drept bază pentru definirea unor măsuri care să contribuie la reducerea poluării fonice în cadrul planurilor de acțiune privind zgomotul. 

De asemenea, statele membre au obligația de a informa Comisia cu privire la constatările hărților acustice strategice, astfel încât aceasta să poată întocmi un raport privind situația expunerii la zgomot în UE. Aceste șase state membre nu au raportat Comisiei toate informațiile relevante privind hărțile acustice strategice, inclusiv expunerea la zgomot a populației. În consecință, Comisia trimite scrisori de punere în întârziere Bulgariei, Greciei, Ungariei, României, Sloveniei și Slovaciei, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. 

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Detalii

Data publicării
3 octombrie 2024

Date de contact

Adalbert Jahnz

Nume
Adalbert Jahnz
Număr de telefon
+32 229 53156

Maëlys Dreux

Nume
Maëlys Dreux
Număr de telefon
+32 229 54673