Educația media este abilitatea oamenilor de a accesa, înțelege, crea și evalua în mod critic diferite tipuri de media. Ne ajută să facem diferența între ce e fake și ce e news, să rămânem sănătoși în gândire, echilibrați în discurs și mai greu de speriat și de manipulat. Iar pentru tineri, educația media este esențială pentru a naviga haosul informațional care ne înconjoară, pentru a deveni cetățeni activi în societate, implicați activ în definirea propriului viitor.
De aceea, educația media este parte din activitatea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) încă de la înființarea sa, acum aproape 30 de ani. Pentru a ajuta până în 2030 o masă critică din noile generații - 175.000 de elevi de liceu - să poată interacționa critic și responsabil cu media, conștienți de efectele antidemocratice ale dezinformării, în 2017 Centrul pentru Jurnalism Independent a pornit un demers strategic de educație media, care din 2021 se bucură de susținerea Ministerului Educației. Așa a luat naștere programul-pilot al CJI de intervenție educațională în domeniul educației media – Programul de Educație Media.
În 2021, Centrul pentru Jurnalism Independent a creat curriculumul și cursul online „Introducere în educație media pentru profesorii de limba și literatura română și discipline conexe” (curs acreditat încă din 2020). Cursul are 15 credite transferabile și necesită 60 de ore: 30 de ore sincron, prin sesiunile online (Zoom) cu formatorii, și 30 de ore asincron, activități de studiu individual pe platforma de educație media, training.cji.ro. De atunci și până azi, în doar trei ani de zile, CJI a format, în total, 492 de profesori de limba și literatura română și 53 de profesori de limba engleză, care predau la nivel liceal, în 195 de școli, din 98 de orașe.
Dar educația media este necesară zi de zi, așa că, pentru a oferi acces gratuit, permanent, tuturor celor interesați, Centrul pentru Jurnalism Independent a creat o bibliotecă de resurse online, actualizată constant, educatiemedia.cji.ro. Aceasta vine în sprijinul tuturor celor care vor să învețe educație media, cu o mulțime de resurse video, un podcast, jocuri și alte activități interactive. Biblioteca include și o aripă dedicată celor care vor să predea, în care pot afla mai multe despre curs, despre formatori și pot să răsfoiască numeroase resurse, printre care manuale și planuri de lecție create de profesorii din program.
Printre cele mai recente resurse se regăsește ghidul „Cum predau educație media la limba și literatura română? Scenarii de infuzare pentru clasa a IX-a” - https://educatiemedia.cji.ro/2023/11/14/ghid-pentru-infuzarea-educatiei-media-la-clasa-aix-a/.
În plus, Centrul pentru Jurnalism Independent pune la dispoziția publicului larg podcastul Laboratorul de educație media.
*descrierea activităților menționate în acest articol aparține în totalitate Centrului pentru Jurnalism Independent.