
Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conținutul care se dovedește fals sau înșelător și să șteargă conținutul ilegal și pe cel care ar putea dăuna sănătății sau integrității fizice a oamenilor.
Această colaborare a fost reinnoita în 2022 pentru a include lecțiile învățate în urma pandemiei COVID19, cât și în vederea războiului Rusiei din Ucraina.
Mai mult de atât, prin Actul legislativ privind serviciile digitale, Uniunea Europeană va lua măsuri clare în combaterea răspândirii dezinformării. Această nouă lege va pune responsabilitatea în brațele platformelor online în ceea ce privește eradicarea conținutul dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent.
Conform Eurobarometrului Standard 94, atât românii, cât și restul cetîțenilor Uniunii Europene, consideră că știrile și informațiile care denaturează realitatea sau sunt false sunt deseori întâlnite (RO: 74%, UE27; 71%) și chiar reprezintă o problemă la nivel național (RO: 68%, UE27: 76%).
Chiar dacă acest gen de știri și informații sunt ușor de identificat în accepțiunea respondenților (RO: 68%; UE27: 65%), românii sunt de părere că existența știrilor sau a informațiilor care denaturează realitatea sau a celor false reprezintă o problemă pentru democrație în general, într-o pondere cu 12pp mai mică decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene (RO: 70%; UE27: 82%).
Materiale video dedicate combaterii dezinformării
Zaiafet European
Lămurit cu Dezaburit
Merită să știi!
Actualități
Douăsprezece mituri demontate despre războiul Rusiei din Ucraina
În urmă cu un an, Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat împotriva vecinului său pașnic Ucraina, arătând lumii adevărata față a ambițiilor imperiale ale Kremlinului.
Centrele Uniunii Europene de combatere a dezinformării se extind acum în toate țările UE
Ieri, 1 decembrie, Comisia a anunțat crearea a șase noi centre de combatere a dezinformării care vor face parte din Observatorul european al mass-mediei digitale (EDMO).
A învăța să te aperi împotriva dezinformării: o abilitate esențială în secolul XXI | via EUvsDISINFO
Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alfabetizării în domeniul Mass-Media și al Informațiilor, SEAE și EUvsDisinfo lansează o campanie de informare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la manipulare și dezinformare.
Comisia își intensifică acțiunile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în rândul tinerilor
Comisia a publicat ieri, 11 octombrie, orientări pentru profesori și cadrele didactice din unitățile de învățământ primar și secundar privind modalitățile de combatere a dezinformării și de promovare a alfabetizării digitale în clasele lor.