Noul Bauhaus European îi invită pe toți europenii să își imagineze și să construiască împreună un viitor sustenabil și incluziv, care să ne bucure ochii, mintea și sufletul.
Noul Bauhaus european este o mișcare creativă și transdisciplinară în devenire!
- Este o punte între lumea științei și a tehnologiei, a artei și a culturii.
- Este vorba despre valorificarea provocărilor noastre verzi și digitale pentru a ne schimba viețile în mai bine.
- Este o invitație să abordăm împreună probleme societale complexe prin co-creație.
Creând punți de legătură între medii diferite, adoptând o abordare transdisciplinară și bazându-se pe participarea la toate nivelurile, noul Bauhaus european inspiră o mișcare menită să faciliteze și să orienteze transformarea societăților noastre pe baza a trei valori inseparabile:
- sustenabilitatea - de la obiective climatice la circularitate, poluare zero și biodiversitate;
- estetica - calitatea experienței și stil dincolo de funcționalitate;
- incluziunea - de la punerea în valoare a diversității la asigurarea accesibilității și a unor prețuri abordabile.
Noul Bauhaus european reunește cetățeni, experți, întreprinderi și instituții pentru a reimagina un trai sustenabil atât în Europa, cât și în afara acesteia. Pe lângă crearea unei platforme pentru experimentare și conectare, inițiativa sprijină schimbările pozitive și prin asigurarea accesului la finanțare din partea UE pentru proiecte frumoase, sustenabile și incluzive.
Exemple de proiecte din România
UrbanizeHub
Finanțat integral de către Institutul European de Inovare și Tehnologie, prin inițiativa Noului Bauhaus European al Comisiei Europene, UrbanizeHub a creat proiectul Bring Nature Home. În cadrul acestuia, s-au desfășurat activități în vederea transformării unui spațiu subutilizat din orașul Iași, într-un element de valoare comunitară, prin intermediul principiilor de design biofilic. Astfel, proiectul a avut în vedere reconectarea oamenilor cu natura prin crearea unei comunități puternice și prin facilitarea schimbului de cunoștințe între generații.
În cadrul proiectului s-au desfășurat în total 4 întâlniri și ateliere în care locuitorii din cartierul Alexandru cel Bun din Iași s-au implicat activ în conturarea unor soluții de amenajare a spațiului dintre blocuri. Aceste activități s-au materializat într-un concept de transformare, transpus într-o amenajare temporară sub forma unei grădini „pop-up”.
Mai multe informații despre proiect se regăsesc aici.
Mai multe informații despre UrbanizeHub se regăsesc aici.