Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre2 mai 20233 min de lectură

Ziua Europei: Democrația în acțiune

În fiecare an, la data de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei. Află mai multe despre activitățile organizate cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

ZE23

1. 7 mai, ora 15:00, Buzău - mini-recital de cvartet de coarde și voce

Ziua Europei, aniversată în data de 9 mai, reprezintă un moment potrivit pentru a fi împreună, pentru a aprecia valorile europene și tot ceea ce ne aduce împreună, precum și pentru a transmite un mesaj de unitate și solidaritate. În acest context, Biroul Parlamentului European în România împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează în prima săptămâna a lunii mai o serie de acțiuni la nivel local pentru a marca Ziua Europei în România.

Duminică, 7 mai 2023, ora 15:00, vă invităm la Buzău, în Parcul Marghiloman, la un mini-recital de cvartet de coarde și voce care va intepreta câteva piese printre care și Oda bucuriei din simfonia a IX-a de Beethoven, imnul european. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău, Centrului Europe Direct Buzău și Centrului Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman.

Link eveniment: https://www.impreuna-in.eu/ro/event/ziua-europei-2023-buzau-2023-05-07-1547/register

 

2. 8 mai, ora 11:00, București - reprezentația de teatru-forum din cadrul Caravanei „Stă în puterea ta să schimbi ceva!”.

Reprezentanța Comisiei Europene în România, Biroul Parlamentului European și Centrul EUROPE DIRECT București organizează luni, 8 mai 2023, începând cu ora 11:00, la Casa Europa din Bulevardul Vasile Lascăr nr. 31, parter, reprezentația de teatru-forum din cadrul Caravanei „Stă în puterea ta să schimbi ceva!”.

Obiectivul general al Caravanei de teatru-forum îl reprezintă angrenarea cetăţenilor şi a factorilor de decizie în dezbateri şi activităţi menite să îi responsabilizeze şi să îi determine să devină cetățeni europeni implicați. Prin intermediul acestei activități non-formale, tinerii, în special cei din categoría „first time voters” vor conștientiza importanța participării la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, a respectării drepturilor semenilor lor, precum și a nediscriminării.

Campania de responsabilizare a comunităţii, denumită „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” se desfășoară cu ajutorul voluntarilor care fac parte din trupa de actori amatori a Centrului EUROPE DIRECT București. Contribuim astfel la crearea unui public european avizat, informat și dornic să participe la dezbateri privind alegerile pentru Parlamentul European.

Întrucât această reprezentație de teatru-forum are loc în marja Zilei Europei, aniversată în data de 9 Mai, vom avea ocazia de a sărbători Europa împreună cu tinerii participanți la eveniment și de a-i transmite urările noastre pentru viitor.

 

3. 9 mai - Etapă națională a concursului Euro Quiz

Etapă națională a concursului Euro Quiz are loc online pe data de 9 mai, ziua în care sărbătorim Ziua Europei. 195 de echipe din 37 de judete si capitala se vor reintalni in aceasta zi.

Un aspect remarcabil al concursului Euro Quiz este participarea activă a elevilor la întâlnirile online de pregătire și la etapa județeană. Mii de elevi din întreaga țară s-au înscris și au luat parte la aceste întâlniri, evidențiindu-și astfel dorința de a se familiariza cu Uniunea Europeană și de a-și dezvolta competențe în acest domeniu.

Euro Quiz nu este doar un concurs de cunoștințe generale, este o competiție prin care elevii de gimnaziu își verifică informațiile acumulate în anii de studiu, perspicacitatea, spontaneitatea și spiritul de echipă. Nu este o competiție despre răspunsuri corecte și greșite, ci despre a insufla tinerilor valorile care să-i ghideze în viață și care să-i ajute să reușească și să ajungă liderii de care avem cu toții nevoie.

Prin intermediul acestui concurs, Reprezentanța Comisiei Europene și Ministerul Educației își propun să încurajeze și să susțină educația europeană în rândul tinerilor din România, promovând astfel conștientizarea importanței apartenenței la Uniunea Europeană.

 

4. 9 mai - Recepție diplomatică pentru a sărbători Ziua Europei

În data de 9 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România împreună cu Biroul de Legatură al Parlamentului European vor organiza o recepție diplomatică pentru a sărbători Ziua Europei

Peste 250 de invitați din reprezentanțele diplomatice și culturale ale statelor membre, parteneri guvernamentali și instituționali, precum și parteneri din zonele socio-economice cu care cele două instituții lucrează frecvent se vor reuni pentru a marca ziua de 9 mai.

 

Ziua Europei va fi sărbătorită și de către toate cele 24 de Centre EUROPE DIRECT din România. Datele de contact ale fiecărui centru sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării
2 mai 2023