Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 noiembrie 20202 min de lectură

Ziua europeană privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale

protectia_copiilor.png
© EU
Cu ocazia Zilei europene privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, Comisia își reafirmă hotărârea de a combate abuzul sexual asupra copiilor cu ajutorul tuturor instrumentelor de care dispune.

Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „În cadrul Strategiei privind o uniune a securității depunem eforturi pentru a-i proteja pe toți cei care trăiesc în Europa, atât în mediul online, cât și offline. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, în special deoarece pandemia de coronavirus este corelată cu intensificarea schimbului online de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, iar noi avem obligația de a-i proteja”.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Imaginați-vă că, în calitate de victimă minoră, știți că cel mai rău moment din viața voastră este în continuare pe internet. Mai rău, imaginați-vă că o șansă de a fi salvați de abuzurile continue a fost ratată pentru că instrumentele de contracarare au devenit ilegale. Companiile trebuie să fie în măsură să raporteze, astfel încât poliția să poată opri imaginile care circulă pe internet și chiar să salveze copii.”

 În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor, iar recent pandemia de coronavirus a exacerbat situația.

 Europol a constatat că, pe măsură ce statele membre au introdus măsuri de izolare și de carantină, numărul materialelor autoproduse a crescut, în timp ce restricțiile de călătorie și alte măsuri restrictive au determinat sporirea schimburilor de materiale online de către autorii infracțiunilor.

În iulie, Comisia a adoptat o strategie cuprinzătoare a UE pentru o combatere mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor . În cadrul strategiei, am propus acte legislative pentru a ne asigura că furnizorii de servicii de comunicații online pot continua să aplice măsuri voluntare de detectare a abuzurilor sexuale asupra copiilor în mediul virtual. În plus, Europol oferă sprijin pentru operațiuni precum cele recente care au vizat traficul de copii. Agenția monitorizează, de asemenea, tendințele infracționale în  cadrul Evaluării amenințării pe care o reprezintă criminalitatea organizată online (IOCTA) și rapoarte specifice privind evoluția amenințărilor, inclusiv a abuzului sexual asupra copiilor, în perioada COVID-19.

Detalii de contact pentru presă:

Adalbert Jahnz — Tel.: + 32 229 53156

Ciara Bottomley — Tel.: + 32 229 69971

Laura Bérard — Tel.: + 32 229 55721

Detalii

Data publicării
18 noiembrie 2020