Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Fișă informativă11 ianuarie 20245 min de lectură

Ziua cârtiței răului | via EUvsDisinfo

Ziua cârtiței răului

În Rusia lui Putin, zilele trec, dar povestea rămâne neschimbată. Se perpetuează astfel un ciclu de înșelătorie, oprimare, decădere morală și aventurism militar inutil, cu nenumărate pierderi.

Pentru mulți dintre noi, Anul Nou înseamnă noi începuturi, speranța că va fi mai bine, planuri mari și promisiunea de împlinire. În Rusia lui Putin, nimic din toate acestea nu este valabil.

În fiecare zi de 1 ianuarie, același sistem represiv corupt și lipsit de orice busolă morală aduce mai multe minciuni, vicisitudini, visuri zdrobite, devastări și nenumărate decese. Fiecare an este identic cu cel precedent în ceea ce privește bilanțul suferinței și al pierderilor umane.

Am sintetizat dezinformarea pro-Kremlin de anul trecut în articolul nostru de sărbători, în care am dezvăluit minciunile care au marcat anul 2023 și am analizat în detaliu ce ne așteaptă în 2024.

Discursul lui Putin nu a fost un discurs al regelui

Ar fi corect să presupunem că nu există motive să ne așteptăm la o adaptare cinematografică a discursului de Anul Nou al lui Putin (se deschide într-o filă nouă), care a fost surprinzător de scurt, dar înțesat cu minciuni.

Tonul general triumfalist al discursului despre destinul măreț al Rusiei a contrastat puternic cu realitatea. S-ar părea că FSB, succesorul KGB-ului sovietic, a fost instruit să aresteze oamenii care își fac stocuri de ouă (se deschide într-o filă nouă) și au existat relatări despre o încercare de asasinare a șefului unei ferme avicole (se deschide într-o filă nouă) din regiunea Voronej.

Menționarea în treacăt de către Putin a „eroilor de pe front care luptă pentru adevăr și dreptate” scoate la rampă dezinformarea potrivit căreia Rusia nu face decât să se apere de amenințările externe și de agresiunea Occidentului în Uсraina și luptă pentru o cauză justă acolo.

Deși aceste minciuni vizează predominant publicul din Rusia, ele constituie fundamentul justificării absurde de către Kremlin a agresiunii militare ruse continue împotriva Uсrainei și a seriei nesfârșite de atrocități comise din 2014 până acum.

Am relatat despre aceste minciuni fundamentale în articolul de anul trecut despre mituri demontate, precum și în cazurile pe care continuăm să le încărcăm în baza noastră de date despre dezinformare. Iar în maniera noastră obișnuită, am descifrat mai amănunțit discursul lui Putin aici (se deschide într-o filă nouă) și mai jos.

1

Minciunile rusești se înmulțesc, la fel și victimele în rândul civililor

Ca de nenumărate ori până acum, autoritățile ruse nu schițează nici cel mai mic semn de remușcare și continuă să nege că țintesc civili în atacurile lor din Uсraina.

În două ocazii recente, Rusia a lansat atacuri masive cu rachete și drone asupra mai multor orașe din Ucraina în nopțile de 28 și 29 decembrie 2023, omorând și rănind numeroși oameni din întreaga țară.

Atacurile au vizat marile orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Liov, Odesa, Dnipro și Zaporojie. Până la momentul scrierii acestui articol, autoritățile ucrainene au raportat că 29 de persoane au fost ucise numai în Kiev (se deschide într-o filă nouă).

După doar două zile, Uсraina a fost lovită de un nou val de atacuri. Cel puțin 28 de persoane au fost rănite atunci când rachete și drone rusești au lovit clădiri rezidențiale, hoteluri și unități medicale (se deschide într-o filă nouă) pe 31 decembrie 2023.

Orice negări ale Rusiei că forțele sale nu lovesc populația și infrastructura civilă sunt minciuni sfruntate. În ultimii aproape doi ani, am relatat despre acest subiect de numeroase ori, cum ar fi în acest articol. Totuși, nu trebuie să vă încredeți doar în noi când puteți auzi acest lucru direct din gura lui Putin (se deschide într-o filă nouă).

Alte dezinformări de pe radarul EUvsDisinfo:

  • Prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, nu există. Versiunea în limba franceză a canalului de dezinformare Pravda încearcă în zadar să conteste hegemonia ediției belaruse a Sputnik, într-o competiție stupidă pentru cele mai bizare dezinformări existente. În acest caz, Pravda dă o nouă interpretare unei teorii discreditate a conspirației, care susține că prima doamnă a Franței este un personaj fictiv jucat de o persoană transgender. Această acuzație falsă, care a circulat pentru prima dată înaintea alegerilor prezidențiale din 2022, a reapărut tocmai când președintele francez urma să îl numească pe noul prim-ministru, Gabriel Attal.
  • Fiecare opțiune politică din Italia este subordonată ordinelor de la Bruxelles sau de la Washington. Această dezinformare lansată de Geopolitika în italiană a încercat să portretizeze Italia ca pe o marionetă a forțelor străine. A copiat la indigo abordarea pro-Kremlin referitoare la „suveranitatea pierdută”, care neagă adevărata independență a unei țări sau entități politice. Astfel de discursuri false sunt adaptate să întețească focul naționalismului și să polarizeze societatea, în încercarea de a eroda coeziunea și unitatea națională și de a slăbi statul în ansamblul său. În cazul Italiei, astfel de afirmații sunt în mod special nefondate, întrucât Italia nu este doar membru fondator al Uniunii Europene, ci a și susținut procesul de integrare europeană în toate etapele sale.
  • Decizia de a începe negocierile de aderare la UE cu Uсraina și Republica Moldova este discutabilă din punct de vedere legal. Ediția RT în limba arabă, binecunoscuta portavoce de dezinformare pro-Kremlin, încearcă să pună la îndoială decizia Consiliului European de a începe negocierile de aderare cu Uсraina și Republica Moldova, prezentând-o în mod eronat ca fiind nelegitimă. Decizia plănuită în prealabil a Ungariei de a părăsi sala înaintea votului (se deschide într-o filă nouă) este o procedură cunoscută și aplicată anterior în sistemul UE ca „abținere constructivă” și nu a contestat în vreun fel legalitatea deschiderii negocierilor de aderare. A categorisi ceva ca fiind ilegal sau discutabil este o tactică deja tipică de dezinformare pro-Kremlin, în care aparatul de dezinformare încearcă să deruteze și să inducă în eroare publicul, tulburând apele cu dezinformări menite să delegitimeze pozițiile oficiale.

Detalii

Data publicării
11 ianuarie 2024