Prin intermediul acestora, publicul este invitat să descopere episoade din istoria și cultura Europei, cât și diferite proiecte europene. Toate poveştile sunt spuse într-un limbaj simplu.
Gazda seriei, denumită „Zaiafet european”, este Horia Sârghi, alias Zaiafet, vlogger-ul pasionat de istorie și lectură, cu peste 700.000 de urmăritori pe canalul său de YouTube.
„Identitatea europeană rămâne una dintre cele mai seducătoare subiecte ale generației mele. E o onoare să pot pune umărul, chiar și cu puțin, la solidificarea acestei identități. Pe lângă faptul că sunt român, întotdeauna m-am simțit european. Cred cu tărie în Uniunea Europeană. Pentru mine nu e doar un proiect de bifat, ci o parte din identitatea mea”, spune Horia Sârghi despre seria de filme „Zaiafet european”.
Fiecare film propune publicului o poveste modernă despre trecut, spusă într-o manieră nonconformistă, în circa 40 de minute. Subiecte ca „Top 5 monumente istorice restaurate cu fonduri europene”, „Secretele Erasmus” sau ”Două planuri care au salvat Europa: de la Marshall la NextGenEU” vor putea fi urmărite pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European..
Interval de difuzare: lunar
- Primul episod spune povestea neștiută a cinci monumente istorice din România restaurate cu fonduri europene: Arcul de Triumf, Cetatea Făgăraș, Mănăstirea Frumoasă din Iași, Palatul Vulturul Negru din Oradea și Muzeul de Artă din Craiova. è https://www.facebook.com/spatiul.public.european/videos/364008362133004
- Al doilea episod analizează, în paralel, modul în care Europa a trecut peste două crize majore: Al Doilea Război Mondial și criza provocată de pandemia de COVID-19. „Răspunsurile” găsite pentru a depăși aceste situații dificile au fost două planuri importante: Planul Marshall și NextGenerationEU, cel mai mare pachet de stimulente finanțat vreodată în Europa. https://www.facebook.com/spatiul.public.european/videos/448080446686355
Detalii
- Data publicării
- 26 noiembrie 2021
- Autor
- Reprezentanța în România
Date de contact
Ștefan TURCU
- Nume
- Ștefan TURCU
- stefan [dot] turcuec [dot] europa [dot] eu
- Telefon mobil
- +40 724 232 197