Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre20 martie 20235 min de lectură

În urma recentelor cutremure devastatoare, UE și donatorii internaționali se angajează să sprijine oamenii din Turcia și din Siria cu 7 miliarde EUR

În urma recentelor cutremure devastatoare, UE și donatorii internaționali se angajează să sprijine oamenii din Turcia și din Siria cu 7 miliarde EUR.

IDC

Astăzi, 20 martie, în cadrul conferinței internaționale a donatorilor intitulată „Împreună pentru oamenii din Turcia și Siria”, găzduită în comun de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, pentru președinția suedeză a Consiliului, comunitatea internațională s-a angajat să doneze în total 7 miliarde EUR.

Peste 60 de delegații ale Uniunii Europene, ale statelor sale membre și ale partenerilor săi, inclusiv ONU, instituții financiare internaționale și europene, cum ar fi BEI și BERD, precum și alte părți interesate relevante s-au reunit la Bruxelles pentru a mobiliza sprijinul pentru oamenii din Turcia și Siria în urma cutremurelor devastatoare din februarie 2023 și pentru a coordona răspunsul în zonele afectate din cele două țări. Sesiunea donatorilor a fost prezidată de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și de ministrul suedez pentru cooperare internațională pentru dezvoltare și comerț exterior, Johan Forssell. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a ținut un discurs în care a evocat impactul cutremurelor și intervenția imediată de urgență în Turcia și Siria.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi este o zi mare pentru solidaritatea internațională. Împreună cu partenerii noștri, am strâns în total 7 miliarde EUR pentru a veni sprijinul oamenilor din Turcia și Siria, în urma cutremurelor devastatoare care au lovit aceste două țări. Mai mult de jumătate din acest angajament se datorează Echipei Europa. Am demonstrat întregii lumi că îi sprijinim pe cei care au nevoie de ajutor. Și că suntem întotdeauna alături de partenerii noștri.”

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat: „Reuniunea de astăzi avea un obiectiv important: acela de a traduce cuvintele noastre de condoleanțe și de solidaritate în acțiuni concrete și de a oferi un răspuns puternic, eficient și coordonat pentru a ajuta oamenii afectați de cutremurele devastatoare. În ceea ce privește președinția suedeză a UE, suntem recunoscători Comisiei pentru buna cooperare în organizarea conferinței de astăzi. Suntem foarte impresionați de rezultatele substanțiale obținute astăzi și suntem conștienți de eforturile importante pe care urmează să le depunem.”

Angajamentele asumate în cadrul acestei conferințe internaționale a donatorilor se ridică în total la 7 miliarde EUR, din care 6,05 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi pentru Turcia și 950 de milioane EUR sub formă de granturi pentru Siria. Contribuția Comisiei Europene și a statelor membre ale UE, precum și a Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare reprezintă peste 50 % din aceste angajamente, mai precis 3,6 miliarde EUR.

Fondurile pentru Turcia vor fi utilizate pentru a răspunde nevoilor umanitare și pentru a contribui la reconstrucția regiunilor afectate. Evaluarea preliminară a daunelor în Turcia a arătat că există nevoi considerabile, de peste 100 de miliarde USD, întrucât infrastructurile publice și clădirile rezidențiale au suferit daune importante. Eforturile de reconstrucție vor ține seama de toate standardele internaționale pentru construcții în regiunile seismice, precum și de prioritățile Pactului verde pentru Turcia. Fondurile destinate Siriei vor fi utilizate pentru a răspunde nevoilor umanitare și pentru a sprijini redresarea timpurie și reziliența.

Context

La 6 februarie 2023, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de două replici devastatoare, a lovit Turcia și Siria, provocând distrugeri masive și moartea a peste cincizeci de mii de persoane. Uniunea Europeană a mobilizat imediat sprijin pentru oamenii din Turcia și Siria. Partenerii umanitari ai UE de pe teren au răspuns oferind adăpost, apă, servicii de salubritate, de igienă și de sănătate și distribuind alimente și asistență în natură, cum ar fi pături, îmbrăcăminte de iarnă și alte articole de primă necesitate.  

În total, 1 750 de salvatori și 111 câini de căutare au fost mobilizați imediat în Turcia prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, aceasta fiind cea mai vastă operațiune de căutare și salvare desfășurată vreodată în cadrul mecanismului. În cadrul aceluiași mecanism, țările europene au trimis șase echipe medicale, inclusiv 5 spitale de campanie și un avion de evacuare medicală, care au oferit deja tratament unui număr de 15 000 de persoane. În plus, 21 de țări europene au trimis asistență în cadrul mecanismului, inclusiv adăposturi, echipamente de încălzire, generatoare, mobilier, echipamente medicale, truse de igienă, alimente și îmbrăcăminte călduroasă pentru populația din Turcia. De asemenea, UE și-a mobilizat stocurile rescEU pentru a oferi adăposturi, paturi și echipamente medicale.

În Siria, partenerii umanitari finanțați de UE au desfășurat operațiuni de căutare și salvare și continuă să ofere adăposturi, apă, servicii de salubrizare și asistență medicală și să răspundă nevoilor de bază. În plus, mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat la 2 zile după cutremur. Ajutoarele de urgență oferite de 16 țări europene au fost transportate pe cale rutieră, trecând prin Turcia și Liban, atât către zone controlate de guvern, cât și către zone care nu sunt controlate de guvern. UE a trimis, de asemenea, către populația siriană articole esențiale pentru adăposturi, inclusiv corturi pregătite pentru iarnă și echipamente de încălzire din depozitele capacității de răspuns umanitar european din Brindisi și Dubai, pentru a sprijini eforturile de ajutor în întreaga țară.

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei a sprijinit evaluarea nevoilor prin furnizarea de date privind impactul cutremurului asupra clădirilor, în special cu privire la volumul deșeurilor, utilizate pentru a estima cifrele economice pentru nevoile de reconstrucție. JRC a furnizat, de asemenea, o analiză a inundațiilor, a posibilelor baraje afectate de cutremur, precum și a impactului pe care l-a avut cutremurul asupra patrimoniului cultural sau asupra agriculturii în Turcia și în Siria.

Informații suplimentare

Site-ul web al Conferinței internaționale a donatorilor – „Împreună pentru oamenii din Turcia și Siria”

Discursul de deschidere al președintei Ursula von der Leyen

Declarația președintei Ursula von der Leyen

Cuvânt de deschidere al prim-ministrului Ulf Kristersson

Declarația comisarului pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič

Declarația comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi

Evaluarea PNUD a nevoilor postdezastru

Fișă informativă referitoare la Turcia

Fișă informativă referitoare la Siria

Turcia – Fișă informativă privind asistența umanitară

Siria – Fișă informativă privind asistența umanitară

Materiale foto și video sunt disponibile pe EbS

Detalii

Data publicării
20 martie 2023

Date de contact

Dana SPINANT

Nume
Dana SPINANT
E-mail
dana [dot] spinantatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 299 01 50

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Nume
Ana PISONERO-HERNANDEZ
E-mail
ana [dot] pisonero-hernandezatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 43 20

Balazs UJVARI

Nume
Balazs UJVARI
E-mail
balazs [dot] ujvariatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 45 78