Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 iulie 20224 min de lectură

UE și Azerbaidjan își consolidează relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei

UE și Azerbaidjan își consolidează relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei.

UEAZ

Astăzi, 18 iulie, la Baku, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și comisarul pentru energie, Kadri Simson, s-au întâlnit cu președintele Ilham Aliyev și cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE și Azerbaidjan. Președinta Comisiei și președintele azer au semnat un nou Memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei.

Actualmente, UE și Azerbaidjan negociază și un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investițiile, comerțul și valorificarea la maximum a potențialului societății civile, evidențiind totodată importanța drepturilor omului și a statului de drept.

În urma vizitei de astăzi de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni pe 19 iulie la Bruxelles pentru a analiza relațiile generale și a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor.

Președinta von der Leyen a declarat: „Astăzi, prin acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un alt capitol al cooperării noastre din domeniul energiei cu Azerbaidjan, un partener-cheie în eforturile pe care le depunem pentru a renunța la combustibilii fosili din Rusia. Urmărim nu numai să consolidăm parteneriatul nostru existent, care garantează aprovizionarea stabilă și fiabilă cu gaze a UE prin coridorul sudic al gazelor, ci și să punem bazele unui parteneriat pe termen-lung în sectorul eficienței energetice și al energiei curate, având în vedere că atât noi, cât și partenerul nostru urmărim realizarea obiectivelor Acordului de la Paris. Energia este însă doar unul dintre sectoarele în care ne putem consolida cooperarea cu Azerbaidjan și abia aștept să valorificăm întregul potențial al relației noastre”.

Asigurarea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze pentru Europa

Noul memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei, semnat de președinta Comisiei și de președintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU și va ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja își majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a spus: „Noul memorandum de înțelegere subliniază rolul strategic al coridorului sudic al gazelor în eforturile noastre de diversificare. Azerbaidjanul a majorat deja livrările de gaze naturale către UE, iar această tendință va continua: în acest an se vor realiza livrări suplimentare de până la 4 miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2027 se preconizează că volumele vor crește de peste două ori. Cooperarea noastră este însă mai mult decât atât, accelerând implementarea surselor regenerabile de energie și abordând problema emisiilor de metan; prin aceste măsuri va crește siguranța aprovizionării și se va contribui la realizarea obiectivelor noastre climatice.”

Conform MoU, UE și Azerbaidjan au în comun obiectivul ambițios de a accelera dezvoltarea și implementarea capacității de producție și de transport al energiei din surse regenerabile, în scopul de a valorifica la maximum sinergiile dintre tranziția UE către o energie curată și vastul potențial neexploatat al Azerbaidjanului în domeniul energiei din surse regenerabile, în special sectorul energiei offshore.

Cele două părți admit, totodată, importanța angajamentului mondial referitor la metan și recunosc că este o responsabilitate colectivă ca lanțul de aprovizionare cu gaze naturale să fie cât mai eficient și mai benefic pentru climă și mediu.  MoU sprijină crearea unor sisteme de colectare a gazelor naturale în absența cărora aceste gaze ar fi evacuate, arse sau eliberate în atmosferă. Cooperarea va fi extrem de importantă și pentru a sprijini aderarea la acest angajament a Azerbaidjanului.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, comisarul Simson va organiza un dialog UE-Azerbaidjan cu ministrul azer al energiei Shahbazov, pentru a discuta despre punerea practică în aplicare a memorandumului de înțelegere.

Context

De mai multe luni, UE colaborează intens cu partenerii săi internaționali pentru a diversifica sursele de aprovizionare și a atenua creșterea prețurilor la energie. În strategia externă a UE în domeniul energiei care însoțește planul REPowerEU, Comisia a recunoscut că coridorul sudic al gazelor joacă un rol-cheie în diversificarea surselor de aprovizionare a UE cu gaze naturale, îndeosebi în ceea ce privește țările din sud-estul Europei.

Comisia sprijină de mult timp extinderea coridorului sudic al gazelor ca fiind o contribuție majoră la garantarea unei aprovizionări sigure, fiabile și previzibile cu gaze naturale în Europa de Sud-Est și posibil și în Balcanii de Vest, prin gazoductul transadriatic.

Pentru informații suplimentare

Memorandumul de înțelegere UE-Azerbaidjan

Declarația de presă a președintei von der Leyen  [disponibilă ulterior] 

Detalii

Data publicării
18 iulie 2022

Date de contact

Tim McPHIE

Nume
Tim McPHIE
E-mail
tim [dot] mcphieatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 2 295 86 02

Giulia BEDINI

Nume
Giulia BEDINI
E-mail
Giulia [dot] BEDINIatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 295 86 61