Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre20 decembrie 20231 min de lectură

UE investește încă 2 miliarde EUR în proiecte de infrastructură în domeniul energiei curate din statele membre, prin intermediul Fondului pentru modernizare

Un cuantum de 2,17 miliarde EUR a fost plătit astăzi, 20 decembrie, din Fondul pentru modernizare, pentru a contribui la modernizarea sistemelor energetice din nouă state membre prin 19 proiecte selectate.

domeniul energiei curate

Aceste investiții vor ajuta țările UE cu venituri mai mici să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și de energie pentru 2030, vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră în domeniul energetic, în industrie și în transporturi și vor îmbunătăți eficiența energetică.

Urmând investițiilor anunțate în iunie, de 2,49 miliarde EUR pentru 31 de proiecte, plata de astăzi a unui cuantum suplimentar de 2,17 miliarde EUR face ca totalul investițiilor pentru 2023 din Fondul pentru modernizare să ajungă la 4,66 miliarde EUR pentru 50 de proiecte. Acestea se concentrează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice, pe eficiența energetică și pe înlocuirea producției de cărbune cu combustibili care au o intensitate mai scăzută a emisiilor de carbon. În acest an, beneficiarele sprijinului din Fondul pentru modernizare au fost Bulgaria (197 de milioane EUR), Croația (88 de milioane EUR), Cehia (1,848 miliarde EUR), Estonia (66 de milioane EUR), Letonia (5 milioane EUR), Lituania (11 milioane EUR), Polonia (221 de milioane EUR), România (2,169 miliarde EUR) și Slovacia (60 de milioane EUR).

Finanțat din veniturile provenite de la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), Fondul pentru modernizare a plătit până în prezent un cuantum total de 9,68 miliarde EUR din veniturile EU ETS, începând de la lansarea sa în 2021, pentru a ajuta statele membre să accelereze tranziția verde. O prezentare generală a plăților anterioare din acest fond poate fi găsită aici.

Mai multe informații sunt disponibile online în comunicatul de presă.

Detalii

Data publicării
20 decembrie 2023

Date de contact

Tim McPhie

Nume
Tim McPhie
Număr de telefon
+32 2 295 86 02

Ana Crespo Parrondo

Nume
Ana Crespo Parrondo
Număr de telefon
+32 2 298 13 25