Aceasta urmărește să garanteze o aprovizionare diversificată, sigură și sustenabilă cu materii prime critice pentru industria UE. Accesul sigur la materiile prime critice este esențial pentru sectoarele strategice, în special pentru tehnologiile curate, sectorul digital, sectorul apărării și cel aerospațial.
Europa dispune acum de un cadru de reglementare menit să consolideze capacitățile naționale, precum și sustenabilitatea și circularitatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice din UE, continuându-și în același timp agenda de diversificare. Datorită acestui act legislativ, UE va consolida oferta internă și își va reduce dependența de furnizori unici. După cum au demonstrat-o consecințele pandemiei de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia, dependențele strategice au expus industria europeană la riscuri de perturbare a lanțului de aprovizionare.
Vicepreședintele executiv Šefčovič a deschis astăzi prima reuniune a Comitetului pentru materii prime critice. Comisarul Breton s-a adresat, de asemenea, reprezentanților la nivel înalt ai Comitetului pentru materii prime critice. Acest comitet va juca un rol important în punerea în aplicare a noului cadru de politică, sprijinind Comisia în ceea ce privește selectarea și implementarea proiectelor strategice, discutând procedurile de autorizare și inițiativele privind circularitatea și facilitând cooperarea internațională și parteneriatele strategice referitoare la materiile prime. Reprezentanți ai tuturor statelor membre și ai Comisiei se reunesc astăzi pentru a discuta punerea în aplicare a regulamentului.
Un comunicat de presă și un document cu întrebări și răspunsuri sunt disponibile online.
(Pentru informații suplimentare: Johanna Bernsel – Tel.: + 32 2 298 66 99; Federica Miccoli – Tel.: +32 2 295 83 00)
Detalii
- Data publicării
- 23 mai 2024