Direct la conținutul principal
Logoul Comisiei Europene
Reprezentanța în România
Știre18 martie 2022

UE acordă Ucrainei aproximativ 300 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară de urgență & adoptă un sprijin sub formă de granturi în valoare de 120 milioane EUR

Astăzi, 18 martie, Comisia Europeană a plătit Ucrainei o sumă suplimentară de 289 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență și a adoptat un grant în valoare de 120 milioane EUR pentru Ucraina.

AsistentaUA

Astăzi, 18 martie, Comisia Europeană a plătit Ucrainei o sumă suplimentară de 289 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență și a adoptat un grant în valoare de 120 milioane EUR pentru Ucraina sub forma unui contract de sprijin în vederea consolidării statului și a rezilienței, pentru a ajuta guvernul ucrainean în ceea ce privește consolidarea pregătirii și a gestionării crizelor civile, atât la nivel central, cât și la nivel local.

Aceasta se succedă unei plăți în valoare de 300 milioane EUR care a fost efectuată săptămâna trecută ca parte inițială a primei tranșe de 600 milioane EUR din cadrul noului program AMF de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde EUR, anunțat de Comisia Europeană la 24 ianuarie 2022, care se adaugă sprijinului sub formă de granturi în valoare de 120 milioane EUR.

Programul AMF de urgență va aduce o contribuție semnificativă la consolidarea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate a Rusiei.

Este o dovadă concretă a sprijinului ferm al UE față de Ucraina. Aceste prime plăți s-au efectuat după adoptarea rapidă, de către Consiliu și Parlamentul European, a propunerii Comisiei privind un nou program de urgență. Fondurile rămase (600 milioane EUR) se vor plăti mai târziu în cursul anului, în conformitate cu memorandumul de înțelegere semnat de UE și Ucraina. În paralel cu punerea în aplicare a programului AMF de urgență, Comisia pregătește un program AMF suplimentar pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen mai lung - anunțat, de asemenea, de președinta von der Leyen la sfârșitul lunii ianuarie.

Contractul de sprijin în vederea consolidării statului și a rezilienței pentru Ucraina, adoptat astăzi, urmărește să atenueze impactul crizelor actuale și potențiale din Ucraina.

Acesta prevede măsuri de politică specifice menite să abordeze vulnerabilitățile existente care rezultă din crizele care afectează societatea în ansamblu sau o anumită infrastructură critică, inclusiv rețeaua de transport, sistemele informatice și de comunicații și rețeaua electrică. Acțiunea va sprijini în continuare pregătirea unor mecanisme de răspuns adecvate la toate nivelurile de guvernare și ale societății.

Acest sprijin vine în completarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a adoptat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei.

Detalii

Data publicării
18 martie 2022

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume
Veerle Nuyts
E-mail
veerle [dot] nuytsatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 96302

Ana Pisonero

Nume
Ana Pisonero
E-mail
ana [dot] pisonero-hernandezatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 54320

Andrea Masini

Nume
Andrea Masini
E-mail
andrea [dot] masiniatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 91519