Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre15 iunie 20202 min de lectură

UE acordă 38 milioane de euro pentru protejarea infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice

cyber_0.png
© EU
Comisia a anunțat astăzi, 15 iunie, că angajează peste 38 de milioane de euro prin intermediul programului de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, pentru a sprijini mai multe proiecte inovatoare în domeniul protecției infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice și fizice și pentru a face orașele mai inteligente și mai sigure.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „În ultimii ani, am sprijinit acțiunile de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice care contribuie la o mai bună protecție a infrastructurilor-cheie și a persoanelor care trăiesc în orașele inteligente din Europa. Sunt încântată de faptul că, astăzi, suntem în măsură să oferim finanțare suplimentară semnificativă, prin intermediul programului Orizont 2020, pentru soluții în materie de securitate, de confidențialitate și de diminuare a amenințărilor.” 

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: „Asigurarea rețelelor și a sistemelor informatice și sporirea rezilienței cibernetice sunt esențiale pentru conturarea viitorului digital al Europei. Întrucât ne confruntăm cu o gamă diversă de amenințări la adresa securității cibernetice, UE ia măsuri concrete de protecție a infrastructurilor critice, a orașelor și a cetățenilor. Mai multe investiții, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, în tehnologii și soluții inovatoare în materie de securitate cibernetică sunt de o importanță capitală pentru întărirea rezistenței UE la atacurile cibernetice”.

În cadrul a trei proiecte (SAFETY4RAILS7SHIELD și ENSURESEC) se vor depune eforturi pentru a îmbunătăți prevenirea, detectarea, răspunsul și reducerea amenințărilor cibernetice și fizice la adresa rețelelor de metrou și de cale ferată, a infrastructurii spațiale terestre și a sateliților, precum și a comerțului electronic și a serviciilor de livrare.

Alte două proiecte (IMPETUS și S4ALLCITIES) vizează sporirea rezilienței infrastructurilor și serviciilor orașelor și protejarea cetățenilor în cazul unor incidente de securitate în spațiile publice. Se preconizează că proiectele vor începe între iunie și octombrie 2020 și că vor dura doi ani. Sprijinul face parte din angajamentul UE de a construi o cultură solidă a securității cibernetice și de a consolida capacitățile de rezistență și de răspuns eficient la potențialele amenințări și atacuri cibernetice.

Mai multe informații cu privire la acțiunile UE de consolidare a capacităților de securitate cibernetică sunt disponibile în secțiunea de întrebări și răspunsuri, proiectele în materie de securitate cibernetică finanțate de UE pot fi găsite aici , iar noile oportunități de finanțare din cadrul programului Orizont 2020 sunt aici.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke — Tel.: + 32 229 58615

Marietta Grammenou — Tel.: + 32 229 83583

Detalii

Data publicării
15 iunie 2020