Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre11 iunie 20241 min de lectură

Tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană pentru anul 2024 arată că percepția asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit

Tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană pentru anul 2024 arată că percepția asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit.

sitemul judiciar

Comisia Europeană a publicat astăzi, 11 iunie, cea de a 12-a ediție a tabloului de bord privind justiția în UE, o prezentare generală anuală care oferă date comparative cu privire la eficiența, calitatea și independența sistemelor de justiție din statele membre ale UE. Față de anul trecut, percepția publicului cu privire la independența sistemului judiciar s-a îmbunătățit, inclusiv în țările care s-au confruntat cu provocări sistemice.

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat: „Cel mai recent tablou de bord privind justiția în UE arată că eforturile noastre de consolidare a independenței sistemului judiciar în întreaga UE dau roade. Prin evidențierea principalelor domenii în care se pot aduce îmbunătățiri și prin sărbătorirea progreselor înregistrate, ne propunem să promovăm încrederea în instituțiile noastre juridice și să ne asigurăm că justiția este independentă și accesibilă tuturor. În ultimii 12 ani, tabloul de bord s-a dovedit a fi un instrument fiabil pentru a ține pasul cu progresele înregistrate și pentru a identifica domeniile în care se pot aduce îmbunătățiri în toate statele membre, contribuind la eforturile noastre de a proteja în continuare statul de drept și de a sprijini drepturile cetățenilor și ale întreprinderilor deopotrivă.”

Informațiile cuprinse în tabloul de bord privind justiția în UE contribuie la monitorizarea efectuată în cadrul semestrului european și al ciclului anual privind statul de drept – constatările vor fi utilizate pentru Raportul Comisiei din 2024 privind statul de drept. Tabloul de bord privind justiția în UE pentru anul 2024 a fost dezvoltat în continuare pentru a răspunde nevoii de informații comparative suplimentare (precum un nou grafic privind salariile personalului experților din domeniul judiciar și al procurorilor și privind procedura de demitere a procurorilor generali), identificate în cursul pregătirii Raportului din 2023 privind statul de drept. Datele din tabloul de bord sunt, de asemenea, utilizate pentru monitorizarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă.

Detalii

Data publicării
11 iunie 2024

Date de contact

Christian Wigand

Nume
Christian Wigand
Număr de telefon
+ 32 2 296 22 53

Cristina Torres Castillo

Nume
Cristina Torres Castillo
Număr de telefon
+ 32 2 299 06 79