Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre25 martie 20223 min de lectură

Susținem Ucraina: Comisia Europeană și guvernul Canadei se alătură organizației Global Citizen în efortul de a mobiliza sprijin pentru refugiați

Astăzi, 25 martie, Comisia Europeană și guvernul Canadei au anunțat lansarea unei campanii mondiale, în parteneriat cu organizația internațională de promovare și apărare a drepturilor civile Global Citizen.

Campania „Stand Up for Ukraine”

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a lansat următorul apel comunității internaționale, în numele cetățenilor săi care au fost strămutați din cauza războiului: „La 9 aprilie va avea loc un eveniment online de amploare, o mobilizare pe platformele de comunicare socială în sprijinul persoanelor care au fost obligate să fugă din Ucraina. Îi invit pe toți: muzicieni, actori, sportivi, oameni de afaceri, politicieni, toată lumea. Toți cei care doresc să se alăture acestei mișcări și să susțină Ucraina.”

Campania „Stand Up for Ukraine” (Susțineți Ucraina) urmărește să mobilizeze guverne, instituții, artiști, întreprinderi și persoane care să ofere finanțare în sprijinul eforturilor umanitare din Ucraina și din țările învecinate. Global Citizen va publica în zilele următoare mai multe informații cu privire la modul în care oamenii își pot oferi sprijinul.

Campania va culmina la 9 aprilie cu un eveniment de atragere de fonduri, găzduit în comun de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Scopul este de a strânge fonduri și de a mobiliza sprijin, în sens mai larg, pentru a răspunde nevoilor persoanelor strămutate în interiorul țării sau refugiate.

Președinta von der Leyen a declarat: Milioane de oameni fug de bombele care cad peste orașele ucrainene. Își lasă în urmă locuințele și viețile lor de până atunci pentru a ajunge în alte părți ale Ucrainei sau în țările învecinate și a fi în siguranță. În fiecare secundă de la începutul războiului un copil ucrainean devine refugiat. Lumea trebuie să le vină în ajutor. Uniunea Europeană vine în sprijinul nevoilor pe care le au milioanele de refugiați pe care îi găzduiește. Și vom continua să ne intensificăm sprijinul pe care îl oferim. Nevoile sunt însă atât de multe, iar poporul ucrainean, care dă dovadă de atât de mult curaj, merită solidaritate din partea oamenilor și a guvernelor din întreaga lume. Împreună, putem să le oferim o locuință sigură și să le aducem o rază de lumină în aceste timpuri întunecate.

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat: Astăzi, mesajul nostru către poporul ucrainean este următorul: vă susținem! Pentru toate nevoile, fie ele de hrană, de apă, de adăpost sau de ajutor medical, vom coopta lumea întreagă și vom continua să vă susținem și să vă oferim asistență critică acolo unde aceasta se face resimțită cel mai acut. Punându-ne forțele în comun putem răspunde cel mai bine nevoilor persoanelor strămutate din cauza invaziei ilegale și nejustificate a Ucrainei de către Putin.

Context

Până în prezent, aproximativ 10 milioane de persoane au fugit din cauza invadării Ucrainei. Peste 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul țării. Și peste 3,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina și au fugit în țările vecine. Aproximativ 2 milioane dintre aceste persoane sunt copii.

Întrucât nu se întrevede curând sfârșitul conflictului, vor fi necesare fonduri semnificative pentru a răspunde nevoilor imediate, cum ar fi hrană și adăpost pentru persoanele strămutate în interiorul țării, precum și pentru a găzdui refugiați în țările învecinate.

Informații suplimentare

Solidaritatea UE cu Ucraina – informații disponibile în ucraineană și rusă.

Angajamentul Canadei în Ucraina

Răspunsul Canadei la invadarea Ucrainei de către Rusia

Ajutorul oferit de Canada Ucrainei în contextul invadării acestei țări de către Rusia

Detalii

Data publicării
25 martie 2022

Date de contact

Eric MAMER

Nume
Eric MAMER
E-mail
eric [dot] mameratec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 299 40 73

Dana SPINANT

Nume
Dana SPINANT
E-mail
dana [dot] spinantatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+32 2 299 01 50