Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre18 iunie 20211 min de lectură

Sistemul de informații privind vizele: Bulgaria și România vor avea acces pentru citire din luna iulie

Comisia a adoptat astăzi, 18 iunie, o decizie prin care stabilește că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informații privind vizele.

sistem_vize

Sistemul de informații privind vizele este baza de date care conectează polițiștii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume.

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informații care există deja în sistem și nu vor putea să introducă informații noi. Noutatea survine după ce ambele țări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul la Sistemul de informații privind vizele înseamnă că Bulgaria și România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză.

De asemenea, acest lucru le va permite polițiștilor de frontieră bulgari și români să verifice valabilitatea și autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparație cu datele stocate în Sistemul de informații privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei și la combaterea criminalității grave și a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Accesul pentru citire la Sistemul de informații privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria și România să gestioneze Sistemul de intrare/ieșire, care se preconizează că va intra în funcțiune în prima jumătate a anului 2022. Accesul deplin la Sistemul de informații privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria și România vor fi pe deplin integrate în spațiul Schengen.

Comisia și-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să devină parte a spațiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.

Detalii

Data publicării
18 iunie 2021

Date de contact

Ștefan TURCU

Nume
Ștefan TURCU
E-mail
stefan [dot] turcuatec [dot] europa [dot] eu
Telefon mobil
0724 232 197