Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre7 iulie 2020

Securitatea cibernetică a UE: Comisia lansează o consultare publică referitoare la Directiva privind securitatea cibernetică

p027641000604-561687.png
© EU
Comisia a lansat o consultare publică privind revizuirea Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice  (Directiva NIS). De la intrarea în vigoare a directivei actuale în 2016, peisajul amenințărilor cibernetice a evoluat rapid. În prezent, Comisia intenționează să demareze procedura de revizuire a Directivei NIS , începând cu o consultare publică al cărei scop este să colecteze opinii cu privire la punerea în aplicare a acesteia și la impactul eventualelor schimbări viitoare.

Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: „Întrucât viața noastră de zi cu zi și economiile țărilor noastre devin din ce în ce mai dependente de soluțiile digitale, avem nevoie de o cultură a mijloacelor de securitate de ultimă generație în sectoare vitale care se bazează pe tehnologiile informației și comunicațiilor.

Vicepreședintele pentru protejarea modului nostru de viață  european, Margaritis Schinas, a declarat: „Revizuirea Directivei privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice face parte integrantă din viitoarea strategie a Uniunii Europene în materie de securitate, care va oferi o abordare coordonată și orizontală, la nivelul UE, a provocărilor în materie de securitate.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a menționat: „Criza provocată de coronavirus a demonstrat cât este de important să se asigure reziliența infrastructurii noastre de rețea, în special în sectoare sensibile, cum ar fi sănătatea. Această consultare reprezintă o ocazie pentru părțile interesate de a informa Comisia cu privire la stadiul pregătirii companiilor și a organizațiilor în materie de securitate cibernetică, precum și de a propune modalități de îmbunătățire în continuare a acesteia. 

De la adoptarea sa, Directiva privind securitatea cibernetică a asigurat o mai bună pregătire a statelor membre pentru incidente cibernetice și o intensificare a cooperării dintre acestea prin intermediul Grupului de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor. Directiva obligă societățile care furnizează servicii esențiale în sectoare vitale, cum ar fi sectorul energiei, transporturilor, bancar, infrastructurilor piețelor financiare, sănătății, furnizării și distribuției de apă și infrastructurii digitale, precum și furnizorii de servicii digitale-cheie, precum motoarele de căutare, serviciile de cloud computing sau piețele online, să își protejeze sistemele informatice și să raporteze autorităților naționale incidentele majore de securitate cibernetică.

Consultarea, care va fi deschisă până la 2 octombrie 2020, urmărește să colecteze opinii și experiențe din partea tuturor părților și a persoanelor interesate. Mai multe informații cu privire la acțiunile UE de consolidare a capacităților de securitate cibernetică sunt disponibile aici  și în această secțiune de întrebări și răspunsuri , iar detalii cu privire la activitatea Grupului de cooperare privind securitatea rețelelor și a informațiilor sunt disponibile aici .

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke — Tel.: + 32 229 58615

 Marietta Grammenou — Tel.: + 32 229 83583

 

Detalii

Data publicării
7 iulie 2020