Direct la conținutul principal
Reprezentanța în România
Știre23 august 20223 min de lectură

Secetă în Europa în august 2022: deficitul sever de precipitații afectează culturile și sporește riscurile de incendii

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, intitulat „Secetă în Europa – august 2022”, situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei.

SecetaRaport

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei, intitulat „Secetă în Europa – august 2022”, care prezintă o evaluare actualizată bazată pe datele și analizele Observatorului european al secetei, situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei.

Evoluția și impactul secetei prelungite din UE confirmă situația îngrijorătoare din iulie 2022: pe 47 % din teritoriul UE încă se îndeplinesc condiții de avertizări meteo, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai mici decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17 % din UE este în stare de alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile prezintă efectele negative ale secetei. Cumulativ, 64 % din Europa se află sub avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la extinderea pe scară largă a zonelor aflate în pericol de incendiu, în întreaga UE.

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Combinația dintre seceta severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. Constatăm că ne confruntăm, în prezent, cu un sezon al incendiilor de vegetație cu mult peste medie, cu un impact important asupra producției vegetale. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, din ce în ce mai vizibile în fiecare an; Comisia Europeană și oamenii săi de știință depun eforturi neobosite pentru a cartografia și a studia această criză cu ajutorul celor mai bune tehnologii disponibile, atât din spațiu, cât și de pe teren, și conduc eforturile de protejare a mediului nostru și a cetățenilor noștri în situații de urgență.”

Stresul cauzat de lipsa apei și de căldură accentuează în mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară, astfel cum se raportează în Buletinul MARS al JRC din august 2022. Previziunile actuale privind randamentul la nivelul UE pentru porumbul boabe, boabele de soia și floarea-soarelui sunt următoarele: cu 16 %, 15 % și 12 % sub media pe 5 ani. Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, atât asupra hidrocentralelor, cât și asupra sistemelor de răcire ale altor tipuri de centrale electrice, precum și asupra transportului fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat măsuri de restricționare a aprovizionării cu apă, deoarece aprovizionarea cu apă încă poate fi compromisă în săptămânile următoare. În lunile următoare, până în noiembrie 2022, în regiunea euro-mediteraneeană de vest este probabil ca vremea să fie mai caldă și mai uscată decât de obicei. În ultimele zile, precipitațiile au atenuat condițiile de secetă în unele regiuni ale Europei, dar au adus noi provocări deoarece, în unele zone, s-au manifestat sub forma unor furtuni severe.

Potrivit experților JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani. Datele finale de la sfârșitul sezonului vor confirma această evaluare preliminară. Centrul Comun de Cercetare produce informații în timp real privind seceta prin intermediul observatoarelor european și global ale secetei (EDO și GDO), care fac parte din Serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS). Pentru mai multe informații, puteți consulta acest articol sau vă puteți abona la buletinul informativ al Centrului de cunoștințe privind gestionarea riscurilor de dezastre.

Detalii

Data publicării
23 august 2022

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume
Johannes Bahrke
E-mail
johannes [dot] bahrkeatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 58615

Federica Miccoli

Nume
Federica Miccoli
E-mail
federica [dot] miccoliatec [dot] europa [dot] eu
Număr de telefon
+ 32 229 87269