Ieri, 28 mai, Comisia a anunțat următoarele etape ale inițiativei sale „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19” – o serie de acțiuni internaționale menite să asigure accesul universal la vaccinuri, tratamente și teste de diagnostic pentru COVID-19 la prețuri abordabile pentru toți. În cadrul maratonului donațiilor, care a început la 4 mai, va fi acum lansată împreună cu Global Citizen , o organizație internațională de promovare și apărare a drepturilor civile, o nouă campanie intitulată „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, al cărei moment culminant îl va constitui organizarea unui summit internațional pentru strângerea de donații sâmbătă, 27 iunie.
Împreună cu Global Citizen , Comisia va intensifica mobilizarea de fonduri pentru a sprijini eforturile internaționale de depășire a crizei declanșate de această pandemie și a evita apariția alteia.
Este încă o etapă esențială în încercarea de a mobiliza sprijin pentru Acceleratorul ACT , inițiat de Organizația Mondială a Sănătății împreună cu guverne și parteneri printr-un apel internațional la acțiune lansat la 24 aprilie 2020. Campania va încerca să mobilizeze resursele substanțiale necesare pentru accelerarea dezvoltării de noi soluții și asigurarea accesului universal și incluziv la acestea, adică un acces deschis tuturor celor care au nevoie de el, oriunde s-ar afla.
Maratonul donațiilor intră în etapa următoare prin lansarea unei noi campanii
Suma colectată în cadrul evenimentului de strângere de donații din 4 mai a demonstrat voința și capacitatea cetățenilor din întreaga lume de a-și uni forțele și de a-și pune în comun resursele pentru a depăși criza provocată de pandemie. Acest rezultat este de bun augur pentru colaborarea internațională fără precedent și pentru resursele care vor fi necesare pentru producerea, achiziționarea și distribuția vaccinurilor, tratamentelor și testelor împotriva COVID-19.
Dată fiind anvergura acestei sarcini, este necesară mobilizarea cetățenilor din întreaga lume. În următoarele patru săptămâni, organizația Global Citizen va coordona campania „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, sub patronajul Comisiei Europene și în parteneriat cu Bloomberg Philanthropies, Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome Trust.
Această campanie este susținută de țările partenere ale inițiativei „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19” – Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Spania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit – și de Banca Europeană de Investiții. Se așteaptă ca în viitor acestor țări să li se alăture și altele. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, un partener-cheie și o susținătoare a eforturilor depuse în acest sens. Președinta von der Leyen va prezida Summitul „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, care va avea loc la 27 iunie.
Artiști de talie internațională, precum Adam Lambert, Chloe x Halle, Chris Rock, Coldplay, Dionne Warwick, Femi Kuti, Fher of Má, Hugh Jackman, Idris și Sabrina Elba, J Balvin, Justin Bieber, Lady Gaga, Lang Lang, Miley Cyrus, Padma Lakshmi, Rachel Brosnahan și Shakira, au anunțat că se vor alătura și ei eforturilor de mobilizare a cetățenilor în jurul acestei cauze, oferind astfel în mod concret o mână de ajutor și transmițând un mesaj puternic liderilor mondiali.
Campania va impulsiona activitatea unor organizații precum CEPI, Gavi – alianța pentru vaccinuri, Acceleratorul de tratamente, UNITAID, FIND și Fondul Global. Aceste grupuri sunt în avangarda eforturilor de dezvoltare a unor teste, tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și de punere a acestora la dispoziția cadrelor medicale din prima linie și a persoanelor celor mai vulnerabile din întreaga lume.
Summitul mondial privind vaccinarea organizat în data de 4 iunie de Gavi, alianța pentru vaccinuri, va reprezenta o nouă etapă importantă în consolidarea sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai sărace țări ale lumii, aspecte esențiale pentru atingerea obiectivelor urmărite în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19.
În plus, Comisia îi încurajează pe cetățeni să facă donații pentru Fondul de răspuns solidar la pandemia de COVID-19 gestionat de OMS.
Cadrul internațional de cooperare s-a pus în mișcare
Astfel cum s-a anunțat la 4 mai, Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 comportă trei parteneriate - pentru dezvoltarea de teste, tratamente și mijloace de prevenție. Parteneriatele se bazează pe un flux de lucru orizontal privind consolidarea sistemelor de sănătate legate de coronavirus.
Cadrul internațional de cooperare (Acceleratorul de acces la instrumentele de combatere a COVID-19 sau Acceleratorul ACT) pune la dispoziția organizațiilor existente mijloace de acțiune și resurse pentru a putea colabora în cadrul acestor parteneriate fără a fi nevoie de crearea de noi structuri sau instituții. Cele trei parteneriate își definesc propriile strategii, propriile necesități în materie de resurse și propriile norme în materie de răspundere, fiind animate de un sentiment puternic al urgenței, al necesității colaborării și al nevoii de transparență.
Ca parte a Acceleratorului ACT, se instituie un grup de facilitare în care sunt cooptate țările partenere și organizațiile internaționale din domeniul sănătății, menit să sprijine activitatea parteneriatelor, să influențeze factorii de decizie în vederea obținerii resurselor suplimentare necesare și să dezvolte soluții comune pentru a-și putea îndeplini misiunea. Susținută de un centru de coordonare aflat la OMS, acest grup va asigura coerența între parteneriate și va informa donatorii și forurile internaționale cu privire la progresele înregistrate. De asemenea, va proteja parteneriatele de orice influență necuvenită ori de eventuale conflicte de interese.
DECLARAȚIILE PARTENERILOR:
Vizionați mesajele video ale partenerilor aici .
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Cu cât mobilizăm mai repede mai multe resurse și ne unim forțele, cu atât avem mai multe șanse ca în curând să avem cu toții acces la un vaccin împotriva COVID-19. Trebuie să ieșim mai puternici din această pandemie. Ar trebui ca în viitor să fim mai pregătiți să facem față unei astfel de crize, să avem un acces echitabil la medicamente și sisteme de sănătate robuste peste tot în lume. Este o provocare la scară planetară care necesită o mobilizare cu adevărat internațională.”
Cofondatorul și directorul general al Global Citizen, Hugh Evans, a declarat: „Pretutindeni, oamenii sunt dornici să se întoarcă la viața de dinainte – să petreacă timp cu prietenii și cu cei dragi și să câștige un salariu decent. Pentru ca acest lucru să devină realitate, avem nevoie de teste de diagnostic pentru COVID-19, de tratamente și de vaccinuri împotriva acestei boli care să fie accesibile oricui și oriunde. Munca de o importanță vitală desfășurată de oamenii de știință din toată lumea, eforturile de distribuire a soluțiilor, indiferent de costuri, venituri sau geografie, precum și necesitatea de a reconstrui economiile în țările cele mai sărace necesită o suplimentare masivă a finanțării. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.”
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom, a afirmat: „Pandemia de COVID-19 a declanșat o criză mondială fără precedent, la care a trebuit să răspundem prin acțiuni la scară mondială fără precedent. La 24 aprilie, șefi de stat și de guvern și figuri proeminente ale unor organizații publice și private importante mi s-au alăturat virtual cu ocazia lansării Acceleratorului ACT, o colaborare de referință care are drept scop dezvoltarea, producerea și distribuirea echitabilă a vaccinurilor, a testelor de diagnostic și a tratamentelor împotriva COVID-19. OMS are capacitatea de a reuni și de a mobiliza, într-un efort solidar, mai multe organizații care vor lucra rapid și la scară mare, vor investi în tehnologie și în C&D, însă avem nevoie de o mobilizare la nivel cu adevărat planetar pentru a ne asigura că soluțiile la care vom ajunge vor fi accesibile tuturor. Sunt bucuros să particip la campania «Obiectivul nostru mondial» și depun eforturi pentru a mă asigura că toate mijloacele de care dispunem pentru a învinge COVID-19 vor fi accesibile tuturor.”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat: „În cadrul inițiativei ACT-A, ne-am unit forțele pentru ca împreună să accelerăm eforturile de combatere a COVID-19 și ca vaccinul care va fi dezvoltat să devină un bun public global. Lupta continuă. Nu trebuie să ne slăbim eforturile.”
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat: „Acum, mai mult ca niciodată, lumea are nevoie de solidaritate și cooperare pentru a mobiliza și a direcționa investițiile și pentru a ghida acțiunile către garantarea unui acces echitabil la noi teste de diagnostic, noi tratamente și vaccinuri împotriva COVID 19. Salut inițiativa lansată de Global Citizen și de Comisia Europeană prin anunțarea campaniei «Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor». Doar lucrând împreună, la scară mondială vom reuși să depășim criza provocată de această pandemie. Vă puteți bizui pe Africa de Sud și pe Uniunea Africană ca parteneri și susținători fermi ai acestei inițiative.”
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: „Nu vom putea să depășim criza provocată de pandemia de COVID-19 decât dacă vom reuși să dezvoltăm o soluție cu adevărat mondială împotriva virusului. Ne este pusă la încercare umanitatea. O încercare din care vom putea, de asemenea, desprinde învățăminte importante despre cum vom putea aborda în viitor astfel de provocări de anvergură mondială.”
Prim-ministrul Norvegiei, Erna Solberg, a declarat: „În săptămânile și lunile următoare, cetățenii din întreaga lume se vor baza pe solidaritatea noastră, pe capacitatea noastră de cooperare și pe dorința noastră de a fi uniți în fața viitorului. Trebuie să continuăm să finanțăm dezvoltarea și distribuirea echitabilă a unui vaccin și trebuie să ne angajăm să ne reconstruim mai bine societățile după această criză, ghidându-ne după obiectivele de dezvoltare durabilă.”
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat: „Nu vom putea face progrese reale decât cooperând la nivel internațional. Trebuie să ne asigurăm că accesul la un vaccin împotriva COVID-19 va avea un preț abordabil și va fi echitabil. Trebuie să avem grijă unii de alții, în special de persoanele cele mai vulnerabile, și, cu cât cooperăm mai mult, cu atât mai mari sunt șansele să găsim un medicament și să îl găsim rapid. Suntem împreună în această luptă și împreună vom învinge.”
Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat: „Această pandemie a avut un impact amplu și devastator pretutindeni în lume. Pentru a o învinge, avem nevoie mai mult ca oricând de colaborare internațională și de parteneriat. Noua Zeelandă este pregătită să ajute. Oferim finanțare pentru a stimula cercetarea noastră națională și pentru a colabora cu oameni de știință din întreaga lume și vom susține ferm necesitatea garantării accesului universal la toate tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19. A venit momentul să ne unim forțele pentru a dezvolta o soluție mondială. Așa cum se spune în Noua Zeelandă: «he waka eke noa» – suntem toți în aceeași barcă.”
Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat: „Conferința pentru strângerea de donații organizată în contextul inițiativei «Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19» a confirmat importanța cooperării internaționale. Italia va depune toate eforturile pentru a consolida alianța noastră astfel încât să asigurăm accesul universal și echitabil la vaccinuri, tratamente și medicamente: acestea vor fi bunurile noastre publice globale comune. Toți împreună – guvernele, organizațiile internaționale, societatea civilă, sectorul privat, cercetătorii, cadrele medicale și asistenții sociali, cetățenii – vom reuși.”
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat: „În Spania, credem în forța solidarității. Mai ales atunci când e vorba de salvarea de vieți omenești. Asigurarea unui acces egal și abordabil ca preț la vaccinuri, tratamente și teste de diagnostic în întreaga lume nu este numai singura modalitate de a învinge virusul, este și o datorie; înseamnă să facem ceea ce trebuie. Susținem ferm un răspuns multilateral la pandemie, iar lansarea Acceleratorului ACT este un exemplu elocvent al efortului comun de care e nevoie. Din acest motiv coordonăm împreună această campanie mondială de mobilizare de fonduri, în cadrul căreia orice contribuție este mai necesară decât oricând. Trebuie să fim la înălțimea provocării cu care ne confruntăm.”
Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat: „Vom reuși să depășim această criză doar împreună. Cu ajutorul fondurilor colectate la 4 mai, am mai câștigat o bătălie în lupta mondială împotriva crizei provocate de pandemia de COVID-19. Săptămâna viitoare, Regatul Unit va găzdui Summitul mondial privind vaccinarea, care vizează colectarea de fonduri vitale pentru oprirea răspândirii bolilor infecțioase. Niciunul dintre noi nu poate reuși singur, iar această pandemie ne lansează apelul cel mai stringent de a ne uni forțele la care vom fi răspuns în cursul vieții noastre.”
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat: „Austria a fost una dintre primele țări care au reușit să iasă cu bine din criza provocată de pandemia de COVID-19. Am reușit pentru că ne-am bazat pe evaluări științifice, pe previziuni medicale inovatoare și pe angajamentul ferm al cetățenilor noștri. Hotărârea de care am dat dovadă la început ne-a permis ca acum să putem veni în ajutorul altor persoane care au nevoie de acest ajutor. Prin urmare, suntem deosebit de bucuroși să sprijinim inițiativa Global Citizen și scopul său ambițios de a găsi o soluție la scară planetară la această pandemie.”
Viceprim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat: „Numai împreună, mână în mână, putem învinge pandemia de COVID-19. Activitatea de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin și consolidarea sistemelor noastre de sănătate fără a lăsa pe nimeni în urmă vor cere eforturi considerabile din partea multor actori. Belgia este pregătită să își aducă și ea contribuția. Este motivul pentru care susținem campania «Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor» inițiată de Global Citizen și de Comisia Europeană.”
Ministrul sănătății al Arabiei Saudite, dr. Tawfig AlRabiah: „Considerăm că singura modalitate de a depăși această criză este prin eforturi comune pe plan economic și în materie de sănătate, desfășurate la nivel mondial. Arabia Saudită s-a angajat să contribuie, pe partea de sănătate, cu 500 de milioane USD la eforturile internaționale de salvare de vieți și de protejare a persoanelor celor mai vulnerabile în fața epidemiei de COVID-19.”
Viceministrul pentru afaceri multilaterale și drepturile omului din Mexic, dna Martha Delgado Peralta, a declarat: „Trebuie să răspundem acestei pandemii prin acțiuni la scară mondială, bazate pe solidaritate și pe o cooperare multilaterală reînnoită. Unindu-ne forțele cu Organizația Națiunilor Unite, cu Uniunea Europeană, cu Consiliul European, precum și cu membrii CEPI, încercăm să găsim o soluție imediată și echitabilă împotriva COVID-19. Această pandemie ne confruntă, ca omenire, cu o serie de încercări. Mexicul își reafirmă angajamentul de a coopera pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 și de a veghea ca accesul la acesta să fie just și echitabil pentru toți. Invităm și restul țărilor din America Latină să ni se alăture în acest efort. Avem un obiectiv mondial: uniți pentru viitor.”
Ministrul delegat al învățământului superior și al cercetării științifice din Maroc, Driss Ouaouicha, a declarat: „Mai mult ca oricând, factorii de decizie de astăzi se bazează pe rezultatele cercetărilor și pe recomandările experților. Sub conducerea Majestății Sale Regele Mohamed VI, Marocul este pe deplin hotărât să sprijine și să încurajeze activitatea de cercetare pentru a contribui la învingerea pandemiei și la depășirea crizei provocate de aceasta. Inițiativa Uniunii Europene «Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19» este o inițiativă lăudabilă; ea oferă un cadru care permite nu numai cetățenilor europeni, ci și altor participanți care vor să ni se alăture, din Africa și din alte colțuri ale lumii, să se reunească, să lucreze împreună și, în ultimă instanță, să readucă lucrurile înapoi la normal.”
Din partea Emiratelor Arabe Unite: „EAU a fost una dintre primele țări care au trimis ajutor umanitar pentru a sprijini lupta mondială împotriva pandemiei declanșate de noului coronavirus (SARS-CoV-2). Abordarea proactivă consolidează rolul EAU de a fi o speranță pentru un viitor mai bun în regiune și transpune în practică valorile sale adânc înrădăcinate de generozitate, în special în timpul crizei mondiale actuale. EAU este mândră să sprijine eforturile Global Citizen în cadrul campaniei «Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor» de a pune laolaltă resurse și cunoștințe pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și a oferi oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a se apăra împotriva repercusiunilor acesteia. Trebuie să ne canalizăm capacitățile și energia în sensul construirii unui viitor mai bun pentru umanitate în lumea de după pandemia de COVID-19.”
Președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, a declarat: „În cursul celor trei săptămâni rezervate pentru strângerea de donații, Grupul BEI a avut ocazia să își suplimenteze în mod semnificativ contribuția financiară pentru a sprijini efortul global de strângere de donații al Uniunii Europene. Pe baza țintei inițiale în materie de fonduri colectate, anunțată la 4 mai, Grupul BEI va oferi o contribuție financiară de 2 miliarde EUR. Sprijinul pentru dezvoltarea de tratamente, vaccinuri și îngrijiri medicale reprezintă o prioritate imediată. Împreună cu partenerii internaționali și Echipa Europa, în cursul acestui proces internațional de strângere de donații, putem garanta faptul că fiecare instrument din arsenalul nostru poate fi folosit în mod eficient.”
Winnie Byanyima, directorul executiv al UNAIDS și subsecretarul general al ONU: „A sosit momentul să dezvoltăm un vaccin al oamenilor: neacoperit de brevete, gratuit și oferit tuturor cetățenilor din toate țările ca bun public global. Sunt mândru să mă alătur liderilor, experților și activiștilor din toată lume lansând un apel guvernelor și partenerilor internaționali să facem totul pentru a garanta acest lucru. A venit timpul să transpunem în practică învățămintele desprinse în cursul istoriei și victoriile activiștilor anti-HIV/SIDA. Împreună, trebuie să respingem o dată pentru totdeauna ideea că un vaccin și accesul la o asistență medicală de calitate sunt un privilegiu al celor înstăriți. Nu este deloc așa, acesta este un drept fundamental. Trebuie să ne împotrivim ca populațiile sărace și țările sărace să fie forțate să aștepte să le vină rândul pentru a avea acces la vaccin. Este o atitudine greșită, care ne pune pe toți în pericol. Să ne unim și să susținem împreună dreptul oricui de a beneficia de asistență medicală gratuită și de a avea acces la un vaccin: este singura noastră șansă de a pune capăt acestei pandemii.”
Bill și Melinda Gates, copreședinții Fundației Bill & Melinda Gates, au declarat: „Lumea a dat dovadă de solidaritate în lupta împotriva COVID-19, oamenii dedicându-și din ideile, timpul și resursele lor pentru a lupta împotriva acestui virus. Această criză ne-a reamintit că suntem cu toții unul – ne leagă sănătatea noastră și umanitatea noastră comună – și că toți avem un rol de jucat în construirea unui viitor mai sănătos și mai echitabil.”
Dr. Jeremy Farrar, directorul organizației Wellcome, a declarat: „Lumea nu este decât la începutul acestei crize fără precedent. Susținerea sănătății publice, utilizarea științelor sociale și dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri la nivel mondial sunt singura noastră strategie de ieșire din criza provocată de această pandemie. Pentru a dezvolta, a produce și a distribui aceste instrumente tuturor celor care au nevoie de ele va trebui ca toate țările să colaboreze și să își intensifice parteneriatele și contribuția financiară. Cooperarea internațională, punerea în comun a resurselor, a riscurilor și a beneficiilor sunt elemente esențiale de care trebuie să ținem seama dacă dorim să punem capăt acestei pandemii cât mai curând posibil, să împiedicăm alte tragedii viitoare și să readucem lucrurile la normalitate, măcar într-o oarecare măsură. Nu vom putea face acest lucru fără a plăti un preț, care va fi de zeci de miliarde de dolari. Dar e o picătură în ocean în comparație cu prețul pe care îl plătește economia mondială cu fiecare lună care trece. Este sprijinul de care au nevoie lucrătorii din domeniul sănătății, pe care îl așteaptă cetățenii și pe care îl merităm cu toții. Din acest motiv, organizația Wellcome a fost bucuroasă să sprijine Inițiativa Comisiei Europene „Răspunsul mondial a criza provocată de pandemia de COVID-19” și susține campania „Uniți pentru viitor”, desfășurată de Global Citizen.
Fondatorul organizației Bloomberg Philanthropies, Mike Bloomberg, a declarat: „În țările din lume cu venituri mici și mijlocii, medicii și specialiștii din domeniul sănătății publice nu au resursele de care au nevoie pentru a identifica acest virus, iar un procent semnificativ din populație nu are acces la asistența medicală care ar putea salva vieți”, a declarat Michael Bloomberg, fondatorul Bloomberg Philanthropies. Suntem bucuroși să sprijinim inițiativa Europei «Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19» și campania organizației Global Citizen de sprijinire a eforturilor de dezvoltare, cât mai rapid posibil, a unor tratamente critice și a unui vaccin și de garantare a accesului tuturor cetățenilor la acestea. COVID-19 este o amenințare globală și singurul mod de a o depăși este să o înfruntăm împreună.”
Dr. Richard Hatchett, director executiv al CEPI (Coaliția pentru Inovare în Domeniul Pregătirii pentru Epidemii): „Vaccinurile, tratamentele și testele care sunt accesibile celor care au nevoie de ele cel mai mult reprezintă strategia noastră mondială de ieșire din criza provocată de pandemia de COVID-19. Sumele angajate la nivel mondial pentru finanțarea dezvoltării urgente a acestor instrumente și punerea lor la dispoziția populației din întreaga lume sunt esențiale pentru a putea pune capăt acestei pandemii, a salva vieți și a revigora economiile. CEPI este bucuroasă să sprijine campania desfășurată de Comisia Europeană și Global Citizen intitulată «Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor» pentru asigurarea accesului tuturor, pretutindeni, la vaccinurile, tratamentele și testele disponibile împotriva COVID-19.”
Dr. Seth Berkley, directorul general al alianței pentru vaccinuri Gavi: „COVID-19 este o problemă la scară mondială, care are nevoie de o soluție mondială; niciun guvern, nicio agenție și nicio organizație nu poate să depășească prin propriile eforturi această pandemie. Pentru producerea și distribuirea vaccinurilor tuturor, va fi nevoie de o cooperare internațională strânsă și de investiții financiare semnificative astfel încât vaccinurile să poată fi furnizate în mod echitabil în toate zonele afectate, inclusiv în țările cele mai sărace din lume. Grație președintei von der Leyen și organizației Global Citizen, avem acum un obiectiv la scară mondială: să fim uniți pentru viitor!”
Dr. Catharina Boehme, directorul executiv al FIND: „Fiecare dolar investit azi pentru dezvoltarea celor mai bune teste, consolidarea capacității necesare pentru administrarea lor și în resursele necesare pentru achiziționarea și punerea lor la dispoziția populației este o investiție într-un viitor mai sigur pentru toți, în toate colțurile lumii. Suntem alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de organizația Global Citizen pentru a ne asigura că obiectivele campaniei „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor” sunt îndeplinite, că aceasta își respectă promisiunea de a derula teste pentru a se evita impunerea unor măsuri de limitare de mișcărilor persoanelor în diferite părți ale lumii și de a facilita punerea rapidă la dispoziția populației a unui vaccin de îndată ce acesta va fi disponibil.”
Dr. Philippe Duneton, directorul executiv al UnitAid, director executiv: „Avem cu siguranță nevoie de un vaccin împotriva COVID-19, dar acesta nu va fi gata multe luni de acum încolo. Avem, de asemenea, nevoie de date științifice de bază pentru a înțelege mai bine cum putem învinge acest virus. Și acum sau cât mai curând posibil, avem nevoie de noi tratamente și de teste de diagnostic mai bune și mai rapide pentru a combate virusul, până când îl vom putea ține sub control cu ajutorul unui vaccin. Și avem nevoie de soluții care să fie viabile în țările cu venituri mici și medii, cele cu sisteme de sănătate publică mai precare.”
Peter Alexander Sands, directorul Fondului global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei: „În lupta împotriva COVID-19, trebuie să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Trebuie să punem la dispoziția tuturor mijloace de diagnostic, tratamente și un vaccin, iar cadrele medicale din prima linie, care își riscă viața zi de zi pentru a salva alte vieți, trebuie să fie protejați oriunde în lume. Există un risc real ca pandemia de COVID-19 să deturneze în totalitate eforturile de combatere a SIDA, a tuberculozei și a malariei, iar decesele indirecte care ar rezulta astfel riscând să depășească numărul deceselor cauzate direct de virus. Numai printr-un răspuns la scară mondială putem învinge o pandemie mondială și suntem mândri să fim partenerii organizației Global Citizen în lupta împotriva COVID-19 și în efortul de a construi o lume mai sigură pentru toți.”
Elizabeth M. Cousens, președintă și directoare executivă a Fundației Organizației Națiunilor Unite: „COVID-19 este cazul clasic al unei probleme de anvergură mondială care, pentru a fi rezolvată, trebuie să se bazeze pe colaborarea tuturor, și cât mai rapid. Am putut constata acest lucru cu Fondul de răspuns solidar la pandemia de COVID-19, care a fost prima și singura modalitate prin care cetățenii, corporațiile și organizațiile caritabile au putut contribui direct la acțiunile de răspuns la scară mondială conduse de OMS și modalitatea cea mai rapidă de a canaliza resursele acolo unde sunt necesare. Fundația ONU este mândră să acționeze din nou în parteneriat cu Global Citizen pentru a sprijini Organizația Mondială a Sănătății și activitatea sa în vederea dezvoltării unui vaccin și a unor tratamente împotriva COVID-19, precum și a furnizării de materiale și de asistență acolo unde este cea mai mare nevoie de acestea.”
INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 – Întrebări și răspunsuri
Date de contact pentru presă
Dana SPINANT
Telefon +32 2 299 01 50
Adresă dana [dot] spinantec [dot] europa [dot] eu (dana[dot]spinant[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Ana PISONERO-HERNANDEZ
Telefon +32 2 295 43 20
Adresă Ana [dot] PISONERO-HERNANDEZec [dot] europa [dot] eu (Ana[dot]PISONERO-HERNANDEZ[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Detalii
- Data publicării
- 29 mai 2020